Novi pogoni za čisto nebo iznad Bora

Bez autora
Sep 14 2014

Vlada Srbije dala je saglasnost Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" da se zaduži kod Fonda za razvoj i uzme kredit od 30 miliona evra za završetak Topionice i Fabrike sumporne kiseline. Novi pogoni rešiće problem zagađenosti u Boru i višestruko uvećati proizvodnju RTB-a. Završetak radova očekuje se krajem godine. Na završetku Topionice i Fabrike sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" radi se uporedo. Na oba gradilišta angažovano je 600 radnika iz dvadesetak firmi. Montiraju se tone čeličnih konstrukcija, mašinska oprema, cevovodi, kilometri provodnika. Kredit je izuzetna obaveze za mene i moj radni tim da Topionicu okončamo do kraja godine, rekao je generalni direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski.

Novi pogoni za čisto nebo iznad BoraVlada Srbije dala je saglasnost Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" da se zaduži kod Fonda za razvoj i uzme kredit od 30 miliona evra za završetak Topionice i Fabrike sumporne kiseline. Novi pogoni rešiće problem zagađenosti u Boru i višestruko uvećati proizvodnju RTB-a. Završetak radova očekuje se krajem godine.

Na završetku Topionice i Fabrike sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" radi se uporedo. Na oba gradilišta angažovano je 600 radnika iz dvadesetak firmi. Montiraju se tone čeličnih konstrukcija, mašinska oprema, cevovodi, kilometri provodnika.

"Kredit je izuzetna obaveze za mene i moj radni tim da Topionicu okončamo do kraja godine", rekao je generalni direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski.

Iako su rokovi kratki, a uslovi teški, radnici su uvereni da će na vreme završiti posao. Da bi sve to postigli, "Energoprojekt" sa svojim podizvođačima radi i subotom i nedeljom.

U ovoj fazi ugrađuje se i visokosofisticirana oprema poslednje generacije.

"Moći ćemo da pratimo kompletne parametre procesa, podešavamo i da svakog trenutka znamo kako nam rade pojedini uređaji – dakle, to je kompletna automatika procesa koju mi do sada nismo imali", rekao je elektroinženjer Mirko Grčić, rukovodilac na novim pogonima.

Novi pogoni posle stotinu godina rudarenja, doneće kvalitetniji život kompaniji ali i građanima Bora. Rudnički dimnjak uskoro će moći da se vidi samo na arhivskim snimcima. Umesto u vazduh, sumpor-dioksid pretvaraće se u sumpornu kiselinu, zahvaljujući novim tehnologijama.

"Ovim ćemo dobiti čisto nebo iznad Bora, onako kako je bilo 1903, pre početka rudarenja. Građani Bora će tako, konačno, izaći iz 'gasnog logora' u kome su živeli u poslednjih 100 godina", rekao je Spaskovski.

Pored rešenja problema zagađenosti vazduha, RTB će višestruko povećati proizvodnju bakra i plemenitih metala. Rudne rezerve obezbeđuju kompaniji kontinuirani rad u narednih 50 godina.

"Mi danas imamo pet miliona tona bakra i dve stotine tona zlata u utrobi zemlje koje treba izvući, a imamo još milijardu i po neutvrđenih rezervi ili rezervi koje se već nagađaju – to su takozvane D rezerve. Znači, ogromno bogatstvo je u okolini Bora", kaže Spaskovski.

Vrednost cele investicije u RTB-u je 230 miliona evra, a nova topionica i fabrika sumporne kiseline počeće da rade 23. decembra.

Spaskovski kaže da se u narednoj godini očekuje tehnološko uhodavanje postrojenja, a već u drugoj polovini godine normalna proizvodnja bakra. Ističe da će se poboljšati ekonomija RTB-a, učešće u bruto društvenom proizvodu Srbije, a otvoriće se i nova radna mesta.

Uporedo s tim očekuje se i razvoj rudarstva, uz poziv strateškim partnerima da ulože u rudnike "Cerovo", "Borska reka" i "Čoka Marin".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik