Minimalna cena rada jedna od najnižih u Evropi

Bez autora
Sep 15 2014

Minimalna cena rada u Srbiji od 115 dinara po satu jedna je od najnižih u Evropi, a nemogućnost da se postigne dogovor o visini minimalca na Socijalno ekonomskom savetu ukazuje da je rad te institucije obesmišljen, saopštili su danas Udruženi sindikati Srbije "Sloga".S druge strane, Češka vlada odlučila je danas da uprkos protivljenju poslodavaca poveća za 8,2 odsto minimalnu zaradu koja će umesto sadašnjih 314 evra mesečno iznositi 340 evra. Taj sindikat smatra da se cena rada sa sadašnjih 115 dinara mora uvećati duplo, i treba da iznosi najmanje 240 dinara po radnom satu.

Minimalna cena rada jedna od najnižih u EvropiMinimalna cena rada u Srbiji od 115 dinara po satu jedna je od najnižih u Evropi, a nemogućnost da se postigne dogovor o visini minimalca na Socijalno ekonomskom savetu ukazuje da je rad te institucije obesmišljen, saopštili su danas Udruženi sindikati Srbije "Sloga".

S druge strane, Češka vlada odlučila je danas da uprkos protivljenju poslodavaca poveća za 8,2 odsto minimalnu zaradu koja će umesto sadašnjih 314 evra mesečno iznositi 340 evra.

Taj sindikat smatra da se cena rada sa sadašnjih 115 dinara mora uvećati duplo, i treba da iznosi najmanje 240 dinara po radnom satu.

Činjenica da će Vlade Srbije sama doneti odluku o visini minimalne cene rada, postavlja pitanje daljeg učešća reprezentativnih sindikata u radu te institucije, "u kojoj njeni čelnici godinama unazad statiraju u predstavi socijalnog dijaloga i rade za svoje lične privilegije".

Taj sindikat smatra da se od ovakve postavke SES-a nije moglo ni očekivati da će povećati minimalnu cenu rada, koja je manja od jednog evra po radnom satu, ispod je svakog ljudskog dostojanstva i jedna od najnižih u Evropi.

Prema mišljenju sindikata "Sloga", vreme je da sindikati koji učestvuju u radu SES-a izađu iz te institucije, jer samo daju legitimitet stvaranju iluzije da u Srbiji postoji nešto što treba da se zove socijalni dijalog i tripartitno odlučivanje.

Vlada povećala minimalnu zaradu, Česi traže dva puta veću

Češka vlada odlučila je danas da uprkos protivljenju poslodavaca poveća za 8,2 odsto minimalnu zaradu koja će umesto sadašnjih 314 evra mesečno u preračunu od naredne godine iznositi 340 evra po sadašnjem kursu.

"Minimalna zarada je kod nas jako mala i ne omogućava dostojanstvenu egzistenciju ljudima koji za nju rade. Zastupam stav da minimalnu zaradu treba povećavati tako da bude motivacija u odnosu na primanja od socijalne pomoći", kazao je danas češki premijer Bohuslav Sobotka.

Sindikati su ovog septembra tokom pregovora u ekonomsko-socijalnom dijalogu predlagali da se minimalac podigne na 370 evra mesečno.

Iako su poslodavci upozoravali da je povećanje za preko osam odsto suviše veliko i da neki od njih neće imati sredstava da isplate te zarade, obični Česi uvereni su da je i ta suma suviše mala a da bi minimalna zarada trebalo da se kreće oko 740 evra mesečno, znači oko 80 odsto prosečne zarade u zemlji.

Najskromnije predstave o minimalcu imaju nezaposleni Česi koji veruju da bi minimalna mesečna zarada od 596 evra bila dovoljna za život, dok bi Čehe sa fakultetskom diplomom zadovoljilo kada bi država minimalnu cenu rada postavila na 916 evra, pokazala je nova studija Istraživačkog instituta za rad i socijalna pitanja.

Analitičari instituta istraživali su subjektivne procene Čeha o bedi, egzistencijalnom minimumu, dovoljnim primanjima i standardu domaćinstava i pokazalo se da Česi gledaju na minimalnu zaradu kao na platu koja bi morala da im obezbedi pristojan život.

"Jednostavno je nemoguće da se plati kirija, hrana i nekako se preveze do posla za 314 evra bruto mesečne plate. Za tu platu se jednostavno ne isplati raditi", tipičan je odgovor Čeha u studiji.

Čak i minimalac veći nego što je danas odlučila vlada, odnosno od oko 370 evra kako predlažu sindikati, prema toj studiji bio bi motivacija tek za 5,9 odsto Čeha da potraže posao, umesto da žive od socijalne pomoći.

U Češkoj prema procenama Ministarstva rada i socijalnih pitanja minimalnu zaradu dobija oko tri odsto zaposlenih, znači između 100.000 i 120.000 građana.

ASNS: Svi sindikati da pregovaraju o minimalnoj ceni rada

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zatražila je danas od Vlade Srbije da u pregovore o minimalnoj ceni rada budu uključeni svi sindikati, a ne samo Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost".

U saopštenju ASNS ističe se da predsednici SSSS i UGS "Nezavisnost" Ljubisav Orbović i Branislav Čanak nisu sposobni da sa poslodavcima dogovore minimalnu cenu radnog sata.

"Zbog njihove nejakosti i neodlučnosti radnici u Srbiji već treću godinu imaju najnižu cenu rada u svetu", ocenio je ASNS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik