Sve teže otplaćujemo uzete kredite

Bez autora
Sep 16 2014

Kašnjenje u otplati kredita stanovništva u avgustu je povećano za 0,5 odsto, saopšteno je iz Udruženja banaka Srbije. Generalni sekretar Udruženja Veroljub Dugalić objašnjava da je to kašnjenje do sada, mesečno, raslo za 0,1 odsto. S uvođenjem notara, uvodi se i nov cenovnik za takse. Građanima pada standard, a privreda je sve manje u mogućnosti da se zadužuje - pokazuje statistika Udruženja banaka. Osim što se smanjuje zaduženost, kasni se i u otplati. Ono što nije dobro, prvi put da je docnja stanovništva povećana 0,5 procenata. Već nekoliko godina unauzad, to kašnjenje se povećava po pravilu 0,1 posto, prvi put sada imamo jedan ozbiljniji skok od 0,5 posto, kaže Dugalić. Za one koji planiraju da se zadužuju, korisno je znati da je uvođenjem notara povećana i cena troškova - sa standardnih 550 dinara, ona sada raste od 25.000 za kredit do 30.000 evra, do skoro 70.000 dinara za kredit od 200.000 evra.

Sve teže otplaćujemo uzete krediteKašnjenje u otplati kredita stanovništva u avgustu je povećano za 0,5 odsto, saopšteno je iz Udruženja banaka Srbije.

Generalni sekretar Udruženja Veroljub Dugalić objašnjava da je to kašnjenje do sada, mesečno, raslo za 0,1 odsto. S uvođenjem notara, uvodi se i nov cenovnik za takse.

Građanima pada standard, a privreda je sve manje u mogućnosti da se zadužuje - pokazuje statistika Udruženja banaka. Osim što se smanjuje zaduženost, kasni se i u otplati.

"Ono što nije dobro, prvi put da je docnja stanovništva povećana 0,5 procenata. Već nekoliko godina unauzad, to kašnjenje se povećava po pravilu 0,1 posto, prvi put sada imamo jedan ozbiljniji skok od 0,5 posto", kaže Dugalić.

Za one koji planiraju da se zadužuju, korisno je znati da je uvođenjem notara povećana i cena troškova - sa standardnih 550 dinara, ona sada raste od 25.000 za kredit do 30.000 evra, do skoro 70.000 dinara za kredit od 200.000 evra.

"Kako će se to odraziti sada? Naravno, prvo vidite taj trošak koji će plaćati klijent, a to se prenosi na ukupne troškove kreditnog aranžmana i naravno da će svi biti jako nezadovoljni kad doju u banku i vide ovakav ukupan iznos troškova", kaže Dugalić

NBS će teško zadržati stabilan kurs i pored svega što čini, jer i drugi treba da rade svoj posao, smatra Dugalić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik