Aerodrom "Nikola Tesla" najbezbedniji u okruženju

Bez autora
Sep 17 2014

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla", prema oceni najviših vazduhoplovnih vlasti SAD, najbezbedniji je aerodrom u okruženju. Službe ove vazdušne luke dovoljno su obučene i spremne da bi se obavljao direktan interkontinentalni saobraćaj. Visoku ocenu beogradski aerodrom je dobio posle godina ulaganja u tehniku, a trenutno nabavlja najsavremija sredstava za spasavanje putnika. Za samo 120 sekundi obučena i uigrana vatrogasna brigada može da ugasi svaki avion na bilom kom kraju piste, a zimska služba, bez obzira na visinu snega, u stanju je da obezbeđuje odvijanje saobraćaja bez zastoja. Od dva do tri munuta potrebno je aerodromskoj brigadi da sa dva velika vatrogasna vozila otpočne gašenje aviona u plamenu.

Aerodrom "Nikola Tesla" najbezbedniji u okruženjuBeogradski aerodrom "Nikola Tesla", prema oceni najviših vazduhoplovnih vlasti SAD, najbezbedniji je aerodrom u okruženju. Službe ove vazdušne luke dovoljno su obučene i spremne da bi se obavljao direktan interkontinentalni saobraćaj.

Visoku ocenu beogradski aerodrom je dobio posle godina ulaganja u tehniku, a trenutno nabavlja najsavremija sredstava za spasavanje putnika.

Za samo 120 sekundi obučena i uigrana vatrogasna brigada može da ugasi svaki avion na bilom kom kraju piste, a zimska služba, bez obzira na visinu snega, u stanju je da obezbeđuje odvijanje saobraćaja bez zastoja.

Od dva do tri munuta potrebno je aerodromskoj brigadi da sa dva velika vatrogasna vozila otpočne gašenje aviona u plamenu.

Oba vozila nabavljena su pre dve godine, a osposobljena su ne samo da gase požar, već u drugoj fazi da pružaju podršku za spasavanje putnika.

Ovakve poligone za obuku u Evropi ima mali broj aerodroma i, kako kažu naši vatrogasci, već smo u pregovorima da radimo obuku vatrogasnih službi iz okolnih zemalja.

Ovih dana stiže i nova oprema koja putem vazdušnih jastuka diže avion ukoliko stajni trap pretrpi oštećenje.

"Posedujemo pancir vozila. To su specijalna vatrogasna vozila spremna za aerodrom sa snagom 1.000 konja. Rezervoari imaju 12.500 litara vode i 1.500 litara pene, koji razvijaju maksimalnu brzinu od preko 120 kilometara na sat", kaže komandir Vatrogasne brigade aerodroma "Nikola Tesla" Stanislav Tahirović.

Prošle godine bilo je nekoliko prinudnih sletanja kompanija koje preleću našu teritoriju.

Medicinske usluge u hitnim slučajevima posle najave obaljaju se u minutima, a naš Urgentni centar prima takve slučajeve po prioritetnom redu.

Nivo bezbednosti dignut je na visoki nivo jer će aerodrom ove godine primiti oko 4,5 miliona putnika, što je više od Zagreba i Ljubljane zajedno.

"Svake godine, na aerodromu se u nove tehnologije ulažu određena sredstva, a onda se ta oprema održava i sertifikuje po najstrožim standardima. To sve kontroliše Direktorat civilnog vazuhoplovstva i mnoge međunarodne inspekcije", kaže direktor Bezbednosti aerodroma "Nikola Tesla" Vladimir Mičić.

Na aerodromu su postavljeni najsavremeniji sistemi za praćenje i u noćnim i u dnevnim uslovima.

Protivdiverziona kontrola svedena je na jedan nivo pre ulaska u sam avion, a svi standardi koji su potrebni za ukrcavanje aviona za prekookeanski saobraćaj su postavljeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik