Saradnja Energoinvesta i Temsana: Projekt vrijedan 13 miliona eura

Bez autora
Sep 25 2014

Energoinvest iz Sarajeva i Temsan - Turkish Electromechanics Industry Corp potpisali su danas ugovor o saradnji, koji se odnosi na realizaciju projekta izgradnje fabrike visokonaponskih prekidača. Potpisivanje ovog ugovora je rezultat inicijative vlasti Turske i BiH o proširenju poslovne saradnje između ove dvije zemlje. Projekt, prema dosadašnjim procjenama, vrijedi oko 13 miliona eura, a Energoinvest bi u fabrici u Sarajevu trebao imati većinski dio. U ovom projektu koristiće se postojeći objekti koji će se rekonstruisati i opremiti, s tim da ćemo koristiti našu dokumentaciju, tehnologiju i rad na izradi studije izvodljivosti. Od partnera očekujemo da finansijski učestvuje u ovom projektu i zajedno sa nama učestvuje u plasmanu proizvoda, kazao je Mihad Hajro, savjetnik direktora Energoinvesta.

Saradnja Energoinvesta i Temsana: Projekt vrijedan 13 miliona euraEnergoinvest iz Sarajeva i Temsan - Turkish Electromechanics Industry Corp potpisali su danas ugovor o saradnji, koji se odnosi na realizaciju projekta izgradnje fabrike visokonaponskih prekidača. Potpisivanje ovog ugovora je rezultat inicijative vlasti Turske i BiH o proširenju poslovne saradnje između ove dvije zemlje.

Plasman proizvoda

- Projekt, prema dosadašnjim procjenama, vrijedi oko 13 miliona eura, a Energoinvest bi u fabrici u Sarajevu trebao imati većinski dio. U ovom projektu koristiće se postojeći objekti koji će se rekonstruisati i opremiti, s tim da ćemo koristiti našu dokumentaciju, tehnologiju i rad na izradi studije izvodljivosti. Od partnera očekujemo da finansijski učestvuje u ovom projektu i zajedno sa nama učestvuje u plasmanu proizvoda, kazao je Mihad Hajro, savjetnik direktora Energoinvesta.

Kako je rečeno, Energoinvestova tvornica u Meksiku bi trebala biti kanal za plasman buduće proizvodnje u Sarajevu i Turskoj.

- Mi smo obezbijedili znanje i dajemo tehnologiju, a kompanija iz Turske obezbjeđuje 6-6,5 miliona eura za formiranje zajedničke firme, a obaveza iz ugovora je da kad se otvori firma u Sarajevu i počne da radi, da se ista takva firma napravi i u Turskoj.Prioritet nam je otvaranje radnih mjesta, kazao je direktor Energoinvesta Enes Čengić.

Prvi u proizvodnji

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj istakao je kako je namjera ovakvog projekta da se neiskorišteni proizvodni kapaciteti koji su vlasništvo Energoinvesta, misleći na zgradu na Stupu, stave u funkciju, što bi značilo otvaranje oko 80 radnih mjesta u industrijskoj proizvodnji, to jest u ovoj fabrici u prvoj fazi projekta.

- Ovakvi proizvodi su neizostavni za razvoj i sigurnost energetskog sektora.  Energoinvestu je to poznat posao, radio je to prije rata, radi i danas u Meksiku i apsurdno je da to radimo tamo, a nemamo fabriku u BiH, kazao je Trhulj.

U ime turskog partnera ugovor je potpisao Ahmet Sedat Onal, koji je istakao kako sa Energoinvestom imaju dobru saradnju još od 1999.

Podršku projektu dao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je kazao kako će projekt pozicionirati ove dvije kompanije kao lidere u proizvodnji visokonaponske električne opreme.

Izvoz opreme u Alžir

Nakon što je Energoinvest tokom 2013. dobio tender i ugovorio izgradnju 60 kilovoltne stanice TS Mahdia s kupcem Sonelgas, prvi put je uspio direktno ugovoriti i realizirati nabavku, sklapanje i integraciju telekomunikacijske opreme za TS Mahdia, te je pripremiti za izvoz i implementaciju u Sonelgas, saopćeno je iz Energoinvesta.

Stoga je danas upriličen obilazak opreme prije pakovanja i slanja za Alžir. Vrijednost posla i izvoza je 1.550.000 KM, a ugovorena su još dva posla ovog tipa vrijedna 7.000.000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik