BiH smanjen dotok plina za 20 posto?

Bez autora
Sep 25 2014

Ruski gigant "Gazprom" obavijestio je jučer ujutro državnu kompaniju "BH-Gas" da je smanjio isporuke plina BiH za 20 posto, ali razloge za to još nije naveo, nezvanično saznaje "Dnevni avaz".Ova iznenadna odluka Rusa, koji bi u narednim danima trebali poslati zvaničnu obavijest o razlozima smanjenja isporuke plina, mjesec prije početka grijne sezone, mogla bi izazvati teške posljedice po funkcioniranje kompletnog sistema u Federaciji.

BiH smanjen dotok plina za 20 posto?Ruski gigant "Gazprom" obavijestio je jučer ujutro državnu kompaniju "BH-Gas" da je smanjio isporuke plina BiH za 20 posto, ali razloge za to još nije naveo, nezvanično saznaje "Dnevni avaz".

Pregovori u Moskvi

Ova iznenadna odluka Rusa, koji bi u narednim danima trebali poslati zvaničnu obavijest o razlozima smanjenja isporuke plina, mjesec prije početka grijne sezone, mogla bi izazvati teške posljedice po funkcioniranje kompletnog sistema u Federaciji.

Iako ovu informaciju niko iz bh. institucija jučer nije želio potvrditi, nezvanično saznajemo da je "BH-Gas" o tome jučer obaviješten od dispečerskog centra Beregovo, koji se nalazi na granici Ukrajine i Mađarske i koji je nadležan za ovakve slučajeve. Osim BiH, isporuka plina navodno je smanjena i "Srbijagasu".

Enes Čengić, direktor "Energoinvesta", koji je glavni pregovarač u vezi sa snabdijevanjem BiH plinom, kaže da o tome ne zna ništa.

- Ja za to nisam čuo. Znam da smo pozvani u Rusiju na pregovore s "Gazpromom" o produženju ugovora. To je sve što je meni poznato - rekao nam je Čengić.

Direktor "BH-Gasa" Mirza Sendijarević (SDP) jučer nije odgovarao na naše pozive, iako je, kako saznajemo, upoznat s posljednjom odlukom "Gazproma".

Zanimljivo je da su Poljska, Slovačka i Austrija prije nekoliko dana, također, prijavile znatno smanjenje dotoka ruskog plina, a, kako su navele, razlozi za to još nisu poznati.

Kriza u Ukrajini

U Poljsku je stiglo za 45 posto manje plina, u Austriju 15 posto, a u Slovačku deset, objavile su tamošnje energetske kompanije.

Sve ove države plin primaju naftovodima preko Ukrajine i Bjelorusije, kao i BiH i Srbija. Ove zemlje vjeruju da bi Moskva mogla zatvoriti dotok plina Evropi koristeći se tim sredstvom kao oružjem u rješavanju sukoba sa Zapadom zbog krize u Ukrajini.

Dug Rusima 8 miliona dolara

Jedan od razloga smanjenje dotoka plina BiH, kako saznajemo, mogao bi biti i finansijske prirode, jer "BH-Gas" Rusima duguje ukupno osam miliona dolara. Za petak je planirano da ova firma plati fakturu od četiri miliona dolara. No, faktura za septembar na naplatu stiže već u srijedu, i to u iznosu od oko tri miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik