Osnovano Poslovno vijeće Malezija - BiH: BiH jača poziciju na svjetskoj ekonomskoj karti

Bez autora
Sep 28 2014

U Sarajevu je danas održana svečana ceremonija osnivanja Poslovnog vijeća Malezija- Bosna i Hercegovina (MBBC) i potpisivanje ugovora o zajedničkom nastupu bosanskih i malezijskih kompanija u energetskom sektoru.Ceremoniji su prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, direktor BBI Banke Amer Bukvić, predsjednik Poslovnog vijeća u Maleziji Khairul Azwan Harun, premijer pokrajne Perak iz Malezije Zambry Abd Kadir i veliki broj malezijskih i bosanskih zvaničnika.

Osnovano Poslovno vijeće Malezija - BiH: BiH jača poziciju na svjetskoj ekonomskoj kartiU Sarajevu je danas održana svečana ceremonija osnivanja Poslovnog vijeća Malezija- Bosna i Hercegovina (MBBC) i potpisivanje ugovora o zajedničkom nastupu bosanskih i malezijskih kompanija u energetskom sektoru, javlja Anadolija.

Ceremoniji su prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, direktor BBI Banke Amer Bukvić, predsjednik Poslovnog vijeća u Maleziji Khairul Azwan Harun, premijer pokrajne Perak iz Malezije Zambry Abd Kadir i veliki broj malezijskih i bosanskih zvaničnika.

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Malezije su potpisali Memorandum o osnivanju MBBC-a, dokument koji je označio novu eru poslovne saradnje između privatnog sektora dvije zemlje.

Također, bh. kompanija Energoinvest i malezijska kompanija "Great Colour Investment” potpisali su sporazum o zajedničkom nastupu u energetskom sektoru u BiH.

Bh. privrednici od danas će, uspotavljanjem MBBC-a, imati direktnu vezu sa poduzetnicima iz Malezije te tako na lakši način ostvariti saradnju sa tom zemljom.

Direktor BBI Banke Amer Bukvić izjavio je kako je osnivanje Poslovnog vijeća Malezija- Bosna i Hercegovina (MBBC) vrlo važan korak prema daljnjem jačanju ekonomskih odnosa BiH i Malezije.

"Privrednici u Maleziji će ovim snažnije raditi na dovođenju investitora u BiH, dok će i privrednici iz BiH imati veću priliku da posluju u Maleziji i na tržištu jugoistočne Evrope. Zahvaljujem se našim prijateljima iz Malezije što smo osnovali MBBC. To nam pokazuje da uprkos tome što smo udaljeni oko 11.000 kilometara, naša srca su snažno povezana”, istakao je Bukvić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj je nakon potpisivanja sporazum o zajedničkom nastupu u energetskom sektoru kazao da je ovo vrlo važan događaj za cijelu bh. ekonomiju.

"Ovo je vrlo važan događaj za BiH i za Maleziju. Ovim ćemo još više raditi na tome da napravimo bolji ambijent za ulaganje u Federaciji BiH. Mogu vam kazati da ste došli u pravu zemlju da jačate privrednu saradnju. Ovdje imate mnoge pogodnosti za poslovanje kao što su jeftina radna snaga, jeftina električna energija i nizak porez na profit”, poručio je Trhulj.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je izrazio zahvalnost što su malezijske kompanije pokazale interes da ulažu u BiH.

"Ovim današnjim dokumentom vi nama pomažete da BiH stigne na svjetsku ekonomsku kartu. To je za nas vrlo važno jer mnoge zemlje misle da je BiH rizična zemlja za ulaganje. Zato se do kraja života moramo boriti za ovo što je danas formirano”, rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Premijer pokrajne Perak iz Malezije Zambry Abd Kadir, koji je prisustvovao uspostavljanju MBBC-a, istakao je da Malezija i BiH imaju vrlo snažno prijateljstvo i dobre odnose.

"Današnjim događajem pokazali smo da je naše prijateljstvo snažno i da će od sada dodatno jačati. Poseban naglasak stavljamo na saradnju u oblasti obrazovanja. Vjerujem da ćemo Memorandum, koji smo potpisali, uskoro i realizovati. Također se nadam da će i potencijal BiH uskoro biti ostvaren”, naglasio je Abd Kadir.

Iz BBI banke je saopćeno da će se nakon oficijelnog dijela održati bilatreralni sastanci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik