Kinezi ulažu u srpsku industriju?

Bez autora
Sep 29 2014

Predstavnici kineske kompanije "Huaxia Hanhua Chemical Equipment Corporation" rekli su da su zainteresovani za ulaganje u gumarsku i hemijsku industriju u Srbiji. Predstavnici kineske kompanije sastali su se u Beogradu sa predstavnicima Privredne komore Beograda i Privredne komore Srbije, Agencije za privatizaciju i Agencije za strana ulaganja promociju izvoza Srbije. Zamenik generalnog direktora te kompanije, Čen Jue rekao je da je za njihovu zainteresovanost za ulaganje u Srbiju najzaslužniji regionalni direktor Kineske razvojne banke za Balkan Vang Jašeng koji je prisustvovao sastanku. Ta kompanija deo je korporacije "China National Chemical Equipment", i radi na rukovođenju projektima i učešće na javnim nadmetanjima, a specijalizovana je za kargo transport, uvoz, izvoz, kao i snabdevanje hemijske opreme, elektromehaničkih uređaja, automatizovane opreme i hemijskih proizvoda.

Kinezi ulažu u srpsku industriju?Predstavnici kineske kompanije "Huaxia Hanhua Chemical Equipment Corporation" rekli su da su zainteresovani za ulaganje u gumarsku i hemijsku industriju u Srbiji.

Predstavnici kineske kompanije sastali su se u Beogradu sa predstavnicima Privredne komore Beograda i Privredne komore Srbije, Agencije za privatizaciju i Agencije za strana ulaganja promociju izvoza Srbije, prenosi Beta.

Zamenik generalnog direktora te kompanije, Čen Jue rekao je da je za njihovu zainteresovanost za ulaganje u Srbiju najzaslužniji regionalni direktor Kineske razvojne banke za Balkan Vang Jašeng koji je prisustvovao sastanku.

Ta kompanija deo je korporacije "China National Chemical Equipment", i radi na rukovođenju projektima i učešće na javnim nadmetanjima, a specijalizovana je za kargo transport, uvoz, izvoz, kao i snabdevanje hemijske opreme, elektromehaničkih uređaja, automatizovane opreme i hemijskih proizvoda.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Muamer Redžović rekao je da postoji mogućnosti ulaganja u Srbiju u kompanije koje će biti privatizovane, one koje će ići u prodaju po principu stečaja ili one koje su već privatizovane.

Osim kupovine kapitala, Redžović je kineskoj delegaciji ponudio mogućnost strateškog partnerstva, gde bi Srbija ponudila znanje, stručnjake, infrastruktuiru, tržište, a investitor opremu.

Redžović je predstavnicima kineske kompanije predao spisak kompanija u Srbiji koje mogu biti zanimljive za ulaganje u gumarskoj i hemijskoj industriji, poput "Azotare", "Župe", "Trajala", a Čan Jue je naveo da će po povratku u Kinu razgovarati sa predstavnicima drugih sektora korporacije i javiti se sa konkretnim predlozima.

Na sastanku su predočene i brojne povoljnosti za strane investitore u Srbiji, poput poreskih olakšica za novozaposlene, "slobodnih zona" i izvoza oslobođenog carine na rusko tržište, na osnovu sporazuma sa Ruskom federacijom.

Predstavnici SIEPA-e istakli su da je poljoprivreda u Srbiji u razvoju i predložili da kineska kompanija, koja se između ostalog bavi i proizvodnjom agrohemikalija, razmisli i o ulaganju u taj sektor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik