OTP banka za NKBM nudi 300 milijuna eura

Bez autora
Sep 30 2014

Madžarska OTP banka spremna je za Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), drugu najveću slovensku banku koja je u potpunom vlasništvu države, platiti 300 milijuna eura, objavio je u utorak poslovni dnevnik "Finance" pozivajući se na neimenovane izvore. List navodi da je madžarska banka spomenuti iznos navela u svojoj neobvezujućoj ponudi za kupnju mariborske banke, istaknuvši višu cijenu od ponuda koje su u postupku privatizacije slovenske banke Slovenskom državnom holdingu (SDH), tijelu koje upravlja državnim portfeljom, dali neki međunarodni financijski fondovi koji su također konkurirali na natječaju otvorenom u svibnju ove godine.

OTP banka za NKBM nudi 300 milijuna euraMadžarska OTP banka spremna je za Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), drugu najveću slovensku banku koja je u potpunom vlasništvu države, platiti 300 milijuna eura, objavio je u utorak poslovni dnevnik "Finance" pozivajući se na neimenovane izvore.

List navodi da je madžarska banka spomenuti iznos navela u svojoj neobvezujućoj ponudi za kupnju mariborske banke, istaknuvši višu cijenu od ponuda koje su u postupku privatizacije slovenske banke Slovenskom državnom holdingu (SDH), tijelu koje upravlja državnim portfeljom, dali neki međunarodni financijski fondovi koji su također konkurirali na natječaju otvorenom u svibnju ove godine.

NKBM je prema nerevidiranom izvješću prošlu godinu završila s čistim gubitkom od 648,4 milijuna eura, a u prva tri mjeseca ove godine ostvarila je 8,9 milijuna čiste dobiti.

Slovenija je krajem prošle godine u sklopu sanacije državnih banaka dokapitalizirala NKBM s 870 milijuna eura, od čega 250 milijuna u državnim obveznicama, a ostalo u gotovini. Prema navodima lista, potencijalni madžarski investitor ocjenjuje da 300 milijuna eura za banku koja zapošljava oko 1000 djelatnika i ima poslovnice širom Slovenije nije pretjeran iznos s obzirom da je država njenu bilancu očistila od gubitaka uzrokovanih lošim kreditima iz prošlosti.

NKBM je prošle godine stavljena na listu od 15 poduzeća i banaka u većinskom vlasništvu države koje su namijenjene prodaji odnosno privatizaciji, kako bi država prodajom svojih udjela popravila stanje državnih financija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik