Ratarima otpisano 15,8 miliona KM

Bez autora
Sep 30 2014

Vlada RS zadužila je Robne rezerve RS da otpišu 15,81 milion KM potraživanja od poljoprivrednika za regresirano đubrivo, koje im je distribuisano za proljećnu i jesenju sjetvu u 2012. godini.Poslije zasjedanja Vlade saopšteno je da je ovo jedna u nizu mjera koje su donijeli s ciljem ublažavanja posljedica od poplava. Poljoprivrednici su pozdravili ovu odluku Vlade i istakli da je svaki dug koji im je otpisan dragocjen, s obzirom na veliki broj problema koji ih prate u ovoj godini.

Ratarima otpisano 15,8 miliona KMVlada RS zadužila je Robne rezerve RS da otpišu 15,81 milion KM potraživanja od poljoprivrednika za regresirano đubrivo, koje im je distribuisano za proljećnu i jesenju sjetvu u 2012. godini.

Poslije zasjedanja Vlade saopšteno je da je ovo jedna u nizu mjera koje su donijeli s ciljem ublažavanja posljedica od poplava.

Poljoprivrednici su pozdravili ovu odluku Vlade i istakli da je svaki dug koji im je otpisan dragocjen, s obzirom na veliki broj problema koji ih prate u ovoj godini.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac je rekao da su ratari zadovoljni odlukom Vlade i da će im otpis duga biti od velike pomoći, a posebno onima koji su pretrpjeli veliku štetu izazvanu poplavama i gradom u ovoj godini.

- To je zaista velika pomoć, posebno sada kada treba da uđemo u jesenju sjetvu, a nemamo novca, jer su nas poplave iscrpile. Očekujemo da nam Vlada plati još pet miliona KM podsticaja i to bi bila prva Vlada RS koja odlazi, a koja iza sebe nije ostavila nikakve dugove prema seljacima - naglasio je Usorac.

Kazao je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imaju sluha za ratare i da, ukoliko se uzme u obzir kako stoji privreda RS i budžet, seljaci moraju biti zadovoljni.

- Prije par dana isplaćena su nam tri miliona KM za podsticaje i ako nam isplate i ovih pet koje duguju, bićemo u mogućnosti da obavimo jesenju sjetvu bez velikih naprezanja i uzimanja skupih kredita kod banaka - naglasio je Usorac.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić je kazao da su mnogi ratari u dugovima do guše i da im otpis duga mnogo znači da bi mogli bilo šta da ulože u jesenju sjetvu.

- Ovo je jedna od najgorih godina za poljoprivredu, ratari su u dugovima i na nove kredite ne smiju ni da pomišljaju, tako da nam je svaka pomoć dobrodošla - naglasio je Maletić.

Istakao je da ratari jesenju sjetvu dočekuju sa velikom neizvjesnošću, jer nisu sigurni da li će i koliko moći posijati.

- Biće problema u jesenjoj sjetvi, posebno sa repromaterijalom. Obećali su nam u Vladi da će nam dati nešto sjemena pšenice i goriva i ako se to ispuni, biće veoma pozitivno za proizvođače - naglasio je Maletić. Ukupna šteta u biljnoj proizvodnji u RS koju su pričinile majske poplave procijenjena je na oko 210 miliona KM, a u stočarskoj proizvodnji na oko 40 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik