Energetska stabilnost na ispitu

Bez autora
Oct 05 2014

Počela prodaja domaćeg uglja prioritetnim potrošačima. Dok se Tamnava ne isuši, obrenovačkim termoelektranama iz "Kolubare" stizaće dve trećine potrebnih količina uglja. U EPS-u kažu da je prvi zadatak napraviti što veće zalihe za hladne dane. Uvoz struje obezbeđen do kraja godine. Od danas je ponovo počela prodaja najjeftinijeg uglja iz "Kolubare" i "Kostolca" za prioritete. Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da će, prema spisku EPS-a, ugalj dobijati toplane, zdravstvene i školske ustanove, udruženja penzionera i invalida i industrija. Uveravaju da restrikcije nisu u planu i da se preduzimaju mere za stabilan rad energetskog sistema u zimskom periodu. Stabilnosti elektroenergetskog sistema nema dok ne počne proizvodnja uglja na najvećem kolubarskom kopu Tamnava - Zapad. Nedostatak struje od poplava pokriva se uvozom koji je obezbeđen, kako tvrde i u resornom ministarstvu i u EPS-u, do kraja godine i to po 14 odsto nižoj ceni nego prošle godine.

Energetska stabilnost na ispituPočela prodaja domaćeg uglja prioritetnim potrošačima. Dok se Tamnava ne isuši, obrenovačkim termoelektranama iz "Kolubare" stizaće dve trećine potrebnih količina uglja. U EPS-u kažu da je prvi zadatak napraviti što veće zalihe za hladne dane. Uvoz struje obezbeđen do kraja godine.

Od danas je ponovo počela prodaja najjeftinijeg uglja iz "Kolubare" i "Kostolca" za prioritete. Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da će, prema spisku EPS-a, ugalj dobijati toplane, zdravstvene i školske ustanove, udruženja penzionera i invalida i industrija. Uveravaju da restrikcije nisu u planu i da se preduzimaju mere za stabilan rad energetskog sistema u zimskom periodu.

Stabilnosti elektroenergetskog sistema nema dok ne počne proizvodnja uglja na najvećem kolubarskom kopu Tamnava - Zapad. Nedostatak struje od poplava pokriva se uvozom koji je obezbeđen, kako tvrde i u resornom ministarstvu i u EPS-u, do kraja godine i to po 14 odsto nižoj ceni nego prošle godine.

"Verujte, činimo sve napore da ove katastrofalne štete koje smo imali zbog poplava smanjimo što je više moguće, da građani to što manje osete. Molim sve građane Srbije da veruju Vladi da sve stvari drži pod kontrolom", kaže Aleksandar Antić.

Kako bi se ubrzalo ispumpavanje vode, pomoć pruža i vojska postavljanjem pontona na jezeru kopa.

Milorad Grčić, direktor Kolubarskih rudnika, kaže da je do sada iz kopa "Tamnave – Zapadno polje" ispumpano 43 miliona kubika vode, pa je nivo vode smanjen za nešto više od sedam metara.

Dok se Tamnava ne isuši, obrenovačkim termoelektranama iz "Kolubare" stizaće dve trećine potrebnih količina uglja. U EPS-u kažu da je prvi zadatak napraviti što veće zalihe za hladne dane.

Aleksandar Obradović, generalni direktor EPS-a, rekao je da se "Elektroprivreda Srbije" trudi da kupuje struju kada je najjeftinija, a da je prodaje kada je najskuplja. "Naš neto, pod znacima navoda, gubitak je oko 14 miliona evra", kaže Obradović.

Obradović kaže da nisu tačne spekulacije da su termoelektrane zaustavljene da bi struja mogla da se uvozi.

Pred EPS-om su i organizacione promene u poslovanju. Direktor Elektroprivrede poručuje da deo kolača od trgovine strujom više neće uzimati trgovci, jer je u Sloveniji počela da radi EPS-ova ćerka kompanija koja će se baviti izvozom struje u zemlje Evropske unije, kao i uvozom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik