Mobilno bankarstvo šansa za uštedu

Bez autora
Oct 07 2014

Prošle su samo tri nedelje otkako u Srbiji postoji prva onlajn banka za mobilna plaćanja, a te usluge koristi već šest i po hiljada klijenata. Srbija je prva zemlja u regionu koja ima takvu banku za koju nisu potrebni klasični šalteri i u koju je uloženo 40 miliona evra. Stariji građani imaju višak vremena ali uglavnom manjak snage. Mladi i zaposleni suprotno - posebno u velikim sredinama. Tako je razmišljala i Milica Begenišić koja radije koristi bankomate nego da čeka na šalterima banaka. Do sad sam išla do ekspozitura, trebalo mi je vreme da čekam u redovima i da se sporazumem sa zaposlenima na šalterima. Ovako sve rešavam sama u bilo koje doba dana posebno kada mi je potreban novac, dođem do prvog bankomata, priča Milica Begenišić koja koristi usluge mobilnog bankarstva.

Mobilno bankarstvo šansa za ušteduProšle su samo tri nedelje otkako u Srbiji postoji prva onlajn banka za mobilna plaćanja, a te usluge koristi već šest i po hiljada klijenata. Srbija je prva zemlja u regionu koja ima takvu banku za koju nisu potrebni klasični šalteri i u koju je uloženo 40 miliona evra.

Stariji građani imaju višak vremena ali uglavnom manjak snage. Mladi i zaposleni suprotno - posebno u velikim sredinama.

Tako je razmišljala i Milica Begenišić koja radije koristi bankomate nego da čeka na šalterima banaka.

"Do sad sam išla do ekspozitura, trebalo mi je vreme da čekam u redovima i da se sporazumem sa zaposlenima na šalterima. Ovako sve rešavam sama u bilo koje doba dana posebno kada mi je potreban novac, dođem do prvog bankomata", priča Milica Begenišić koja koristi usluge mobilnog bankarstva.

U "Telenor" banci kažu da se niži troškovi poslovanja mogu odraziti na manje marže pa su klijenti uglavnom stranci koji vode računa o svakoj pari, kao i mlađe osobe. Bez obzira na provizije koje postoje i za tu vrstu bankarstva potreban je još i pametan telefon, kao i troškovi pristupa internetu.

"Procenat korišćenja pametnih mobilnih telefona iz godine u godinu je sve veći i veći. I ono što su pokazatelji statističkog zavoda je da je to jedina roba koja iz godine u godinu pokazuje rast prodaje. Samim tim ulazak 'Telenora' u ovakav posao ima smisao i dugoročan je", kaže Miloš Polovina iz "Telenor banke".

Poslovne banke su visoke kamate najčešće pravdale visokim rizikom i troškovima poslovanja i materijalnim troškovima za otvaranje ekspozitura čuvanje i prenos novca. Kako mobilno bankarstvo ne zahteva takve troškove nudi mogućnost za uštede i smanjenje kamata.

Od Nove godine operatori najavljuju i aplikcije za plaćanje preko pametnih telefona, pa će i platne kartice postajati deo istorije.

"Neke banke naplaćuju i preko 100 dinara priznanicu, dok s druge strane u istoj toj banci ako plaćate elektronski to može da bude besplatno, a ako nije besplatno onda je to viišestruko manje", tvrdi Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica".

U bankarskom sistemu Srbije u odnosu na poslednjih pet godina manje radi oko 4.000 ljudi. Iako je obim posla smanjen zbog krize procenat elektronskog plaćanja je sve veći. To je važno i za državu, jer na svakih 10 odsto manje gotovine u opticaju znači i jedan odsto veći procenat bruto domaćeg proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik