Od EBRD-a dodatnih 35 miliona eura kredita za autoput Banja Luka - Doboj

Bez autora
Oct 08 2014

Za izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj, dionice od Doboja do Prnjavora, od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uzeto je dodatnih 35 miliona eura kredita. Ugovor o tome danas su u Banjoj Luci potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun. Radi se o amandmanu na Ugovor o garanciji za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj (faza 1) u vrijednosti od 35 miliona eura. Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun je podsjetio da je osnovni ugovor u vrijednosti 150 miliona eura potpisan 26. aprila 2012. godine, krajnji korisnik je Javno preduzeće „Autoputevi RS“.

Od EBRD-a dodatnih 35 miliona eura kredita za autoput Banja Luka - DobojZa izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj, dionice od Doboja do Prnjavora, od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uzeto je dodatnih 35 miliona eura kredita.

Ugovor o tome danas su u Banjoj Luci potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun.

Radi se o amandmanu na Ugovor o garanciji za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj (faza 1) u vrijednosti od 35 miliona eura.

Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun je podsjetio da je osnovni ugovor u vrijednosti 150 miliona eura potpisan 26. aprila 2012. godine, krajnji korisnik je Javno preduzeće „Autoputevi RS“.

Tada je potpisan i ugovor o podršci između Republike Srpske i EBRD-a, te ugovor o garanciji između BiH i EBRD-a.

Ukupna vrijednost izgradnje te dionice autoputa je 180 miliona eura, a EBRD je ranije odobrio preduzeću „Autoputevi RS“ kredit od 150 miliona eura, uz garancije entiteta i države BiH. Isti slučaj je i s danas potpisanih novih 35 milioan eura kredita.

Špirić je, nakon današnjeg pospisavanja amandmana na ugovor, rekao da BiH s EBRD-om ima dobru saradnju i da su potpisani ugovori od milijardu i 600 miliona eura kroz 116 projekata.

-Dosad je efektuirano oko milijardu i 200 miliona eura, uglavnom u projekte infrastrukture, zaštite životne sredine, razvoj malih i srednjih preduzeća i mislim da je to najveći institucionalni investitor u BiH - kazao je Špirić.

Uvjerava i da novih 35 miliona eura kredita je dato po povoljnim uvjetima te očekuje da sredstva što prije budu operativna za dalju realizaciju izgradnje dionice autoputa Doboj-Prnjavor.

Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun je podsjetio na sve projekte koje je EBRD podržao u RS i BiH, ističući da ta banka podržava razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik