Plantaže proizvode sopstveni kompost

Bez autora
Oct 14 2014

Na danas održanoj press konferenciji kompanije „13 jul – Plantaže“, na temu „Novi održivi načini korišćenja otpada iz prerade grožđa i voća - WINEREST“, govorili su: Vesna Maraš, Direktorica razvoja u kompaniji „13.Jul Plantaže“ i Miroslav Hurka, tehnolog kompanije „AGRO–EKO” Česka Republika. Ova press konferencija je realizovana povodom prezentovanja novog održivog načina korišćenja otpada iz prerade grožđa i voća. U okviru projekta „Novi održivi načini korišćenja otpada iz prerade grožđa i voća - WINEREST“, koji se realizuje u okviru EUREKA programa, u obje projektne godine od strane kompanije „13.Jul Plantaže“ a.d, uspješno je realizovan ogled siliranja komine grožđa. Zaključak ogleda je da će projekat biti od koristi ne samo za kompaniju „13 jul – Plantaže“, već i za cjelokupnu lokalnu zajednicu.

Plantaže proizvode sopstveni kompostNa danas održanoj press konferenciji kompanije „13 jul – Plantaže“, na temu „Novi održivi načini korišćenja otpada iz prerade grožđa i voća - WINEREST“, govorili su: Vesna Maraš, Direktorica razvoja u kompaniji „13.Jul Plantaže“  i Miroslav Hurka, tehnolog kompanije „AGRO–EKO” Česka Republika.

Ova press konferencija je  realizovana povodom prezentovanja novog održivog načina korišćenja otpada iz prerade grožđa i voća.

U okviru projekta „Novi održivi načini korišćenja otpada iz prerade grožđa i voća - WINEREST“, koji se realizuje u okviru EUREKA  programa, u obje projektne godine od strane kompanije „13.Jul Plantaže“ a.d, uspješno je realizovan ogled siliranja komine grožđa. Zaključak ogleda je da će projekat biti od koristi ne samo za kompaniju „13 jul – Plantaže“, već i za cjelokupnu lokalnu zajednicu.

Dobijeni rezultati su uspješno objavljeni i prezentovani. Imajući u vidu da je projekat pozitivno ocijenjen i da je odobren za sufinansiranje od strane Ministarstva nauke Crne Gore i u 2014.godini, Plantaže planiraju da ove projektne godine naprave iskorak i postavie ogled kompostiranja komine od grožđa. Partneri iz kompanije Agro - Eko, Ostrava - Pustkovec, Češka će Plantažama ustupiti komposter na korišćenje u vremenskom periodu od mjesec dana. Komposter je dopremljen i postavljen tokom berbe, kako bi kominu koja nastaje u procesu prerade grožđa odmah transportovali u komposter. Mogu se kompostirati mješavine otpada koje sadrže izmedju 30-60% komine, dok ostale komponente mogu biti kokošiji ekstremiteti, goveđi stajnjak, konjski stajnjak, biljni otpad i slama strnih žita. Pored komine i navedenih sastojaka, u smješi za kompostiranje mogu se naći i košena trava, otpad iz cvjećnjaka, lišće, pijačni otpad, otpad iz ugostiteljstva, usitnjeno drvo...

Zapremina radnog prostora fermentora je 36 m2, godišnji kapacitet 2.000-2.500 tona otpada, odlikuje se niskom potrošnjom električne energije, lako se povezuje na mrežu, lak je za prevoz i rukovanje, ne zahtijeva zatvorenu salu, pruža mogućnost provjere i praćenja putem interneta.

Proces kompostiranja traje 48-96 h i dobijeni kompost se može koristiti kao organsko djubrivo, i za spravljanje zemljišnih smješa. Kompost se može proizvesti u skladu sa našim potrebama, sa različitim sadržajem hranjivih materija i može se mijenjati u zavisnoti od biljke i faze njenog rasta i razvića. Stoga, pored ispitivanja mogućnosti valorizacije komine od grožđa, ogled će pružiti i mogućnost dobijanja komposta odredjenog kvaliteta koji će odgovarati zemljištu Plantaža, potrebama vinove loze i drugim kulturama na Ćemovskom polju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik