Prosječna plaća u Sloveniji u kolovozu 993 eura

Bez autora
Oct 15 2014

Prosječna mjesečna neto plaća u Sloveniji u kolovozu ove godine bila je 993 eura, 1,2 posto manja nego u prethodnom mjesecu, objavio je u srijedu slovenski statistički zavod. Prosječna plaća zaposlenih u javnom sektoru iznosila je 1.139 eura, državnih službenika 1.126 eura, a zaposlenih u privatnom sektoru 916 eura. Neto plaće kod privatnih poslodavaca u zadnjih godinu dana smanjene su za 0,1 posto, dok su u javnom sektoru povećane za 1,4 posto. Krajem ove godine istječe dvogodišnji dogovor sa sindikatima javnog sektora o mjerama štednje, prema kojima su plaće bile smanjene od 0,5 do 5 posto, ovisno o visini plaće, a nova vlada Mire Cerara najavila je da će radi daljnje potrebe stabiliziranja javnih financija sa sindikatima javnog sektora nastojati postići novi dogovor.

Prosječna plaća u Sloveniji u kolovozu 993 euraProsječna mjesečna neto plaća u Sloveniji u kolovozu ove godine bila je 993 eura, 1,2 posto manja nego u prethodnom mjesecu, objavio je u srijedu slovenski statistički zavod.

Prosječna plaća zaposlenih u javnom sektoru iznosila je 1.139 eura, državnih službenika 1.126 eura, a zaposlenih u privatnom sektoru 916 eura.

Neto plaće kod privatnih poslodavaca u zadnjih godinu dana smanjene su za 0,1 posto, dok su u javnom sektoru povećane za 1,4 posto.

Krajem ove godine istječe dvogodišnji dogovor sa sindikatima javnog sektora o mjerama štednje, prema kojima su plaće bile smanjene od 0,5 do 5 posto, ovisno o visini plaće, a nova vlada Mire Cerara najavila je da će radi daljnje potrebe stabiliziranja javnih financija sa sindikatima javnog sektora nastojati postići novi dogovor.

Ministar financija Dušan Mramor izjavio je nedavno da vlada još nema detaljnog plana štednje za iduću godinu, ali da vjeruje kako će sa sindikatima biti postignut dogovor da plaće ostanu na razini ovogodišnjih i da se ne povećavaju.

S druge strane, sindikati javnog sektora tvrde da su pristajanjem na smanjene plaće u zadnje dvije godine državnom proračunu uštedjeli 350 milijuna eura te da bi od politike realnog smanjivanja plaća trebalo odustati jer je u zadnja dva kvartala došlo do povećanja gospodarske aktivnosti i trenda gospodarskog oporavka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik