Veći nivo bezbednosti hrane u Srbiji

Bez autora
Oct 15 2014

Hrana u Srbiji je bezbednija nego ranije jer su unapređeni standardi i primena novih tehnologija u proizvodnji, otklanjanju nedostataka u lancu sledljivosti i kontroli namirnica na tržištu. Situacija kada je u pitanju trovanje hranom u Srbiji nije uznemirujuća, a od nezdrave ishrane štetnije su neke druge loše navike, kao što su alkohol i pušenje, ocenjeno je na konferenciji „Food evolution 2014” koja je povodom Svetskog dana hrane organizovana u Privrednoj komori Srbije (PKS). Transparentnost u izradi i donošenju zakona i propisa u oblasti bezbednosti hrane doprinosi poverenju potrošača i subjekata u prometu hranom. Slobodno kretanje zdravstveno bezbedne hrane predstavlja prioritet unutrašnjeg tržišta, što je važno zbog zdravlja građana, rekla je Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije.

Veći nivo bezbednosti hrane u SrbijiHrana u Srbiji je bezbednija nego ranije jer su unapređeni standardi i primena novih tehnologija u proizvodnji, otklanjanju nedostataka u lancu sledljivosti i kontroli namirnica na tržištu. Situacija kada je u pitanju trovanje hranom u Srbiji nije uznemirujuća, a od  nezdrave ishrane štetnije su neke druge loše navike, kao što su alkohol i pušenje, ocenjeno je na konferenciji „Food evolution 2014” koja je povodom Svetskog dana hrane organizovana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Transparentnost u izradi i donošenju zakona i propisa u oblasti bezbednosti hrane doprinosi poverenju potrošača i subjekata u prometu hranom. Slobodno kretanje zdravstveno bezbedne hrane predstavlja prioritet unutrašnjeg tržišta, što je važno zbog zdravlja građana, rekla je Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije. Srbija je opredeljena da obezbedi visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, što je moguće ukoliko se zahtevi za bezbednost hrane i hrane za životinje značajno ne razlikuju od standarda inostranih tržišta na čemu, Ministarstvo u domenu svojih nadležnosti, intenzivno radi, istakla je Bogosavljević Bošković.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu PKS, naglasio je da je proizvodnja hrane veoma kompleksno pitanje i da je postala vrlo ozbiljan posao u proteklih 20 godina. Primena novih tehnologija je učinila svoje, bitan je lanac sledljivosti, od njive do trpeze, a posebnu pažnju treba posvetiti kontroli upotrebe antibiotika u stočarstvu i pesticida u biljnoj proizvodnji, objasnio je Budimović.
U svetu godišnje 100 miliona ljudi oboli od trovanja hranom, a najmanje 30 odsto prođu kao neprijavljeni slučajevi, uz blage stomačne tegobe sa kojima smo se svi susretali, dodao je Budimović.

Proces nadzora celokupnog lanca veoma složen i počinje od nadziranja zdravstvenog stanje životinja, preko prerade proizvoda animalnog porekla do čuvanja i skladištenja. Rizik unošenja antibiotika u namirnicama životinjskog porekla, ako se svi pridržavaju propisa, sveden je na minimum, dodao je Dejan Bugarski, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
 
Slavoljub Stanojević, direktor Nacionalne referentne laboratorije ukazao je da  Srbija ima tradiciju dobre laboratorijske dijagnostike, posebno u oblasti bezbednosti hrane, već 40 godina. Tu mrežu laboratorija čine državni veterinarski, naučni i specijalistički instituti, zavodi za javno zdravlje i privatne laboratorije koje posluju u skladu sa našim važećim propisima i zahtevima EU.
 
Kako je istakla Svetlana Mijatović, načelnik Odeljenja sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, proteklih godina nismo imali smo posebnih negativnih primera i ekscesa, što je rezultat kontrole gotove hrane na tržištu. Proizvođači su unapredili standarde u proizvodnji, a sistem kontrole je učinio da se u sledljivosti otklone nedostaci.
 
Iako stručnjaci tvrde da je hrana bezbednija nego ranije, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović zamerio je na tome što ni pet godina posle usvajanja Zakona o bezbednosti hrane nije formiran Nacionalni savet za bezbednost hrane, iako je to bila obaveza, saopšteno je iz PKS.
 
Konferencija, koju su organizovali PKS i In form media, okupila je veliki broj stručnjaka iz različitih branši sa ciljem kreiranja novog mišljenja koje podstiče pozitivan uticaj prehrambene industrije na zdravstvenu sliku stanovništva Srbije i promoviše odgovorniji odnos prema ishrani na nacionalnom nivou. Konferencija je obuhvatila dve panel diskusije - Ishrana i zdravlje u savremenom kontekstu i Kako do zdravije hrane u aktuelnim tržišnim uslovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik