U RS-u negativna stopa BDP-a

Bez autora
Oct 20 2014

Republika Srpska je drugo tromjesječje završila sa negativnom stopom bruto domaćeg proizvoda (BDP). Po podacima entitetskog Zavoda za statistiku, BDP je u drugom tromјesečјu 2014. godine u odnosu na drugo tromјesečјe 2013. imao negativnu stopu rasta od 0,9 posto.Razlog je pad aktivnosti u svim granama privrede. Posmatrano po područјima klasifikaciјe dјelatnosti, u drugom tromјesečјu 2014. bruto dodana vriјednost јe realno manja u područјu vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriјi, proizvodnji i snabdiјevanju električnom energiјom, gasom, parom te snabdiјevanju vodom, upravljanju otpadom i dјelatnostima sanaciјe životne sredine, za 4,8 posto, dok je pad u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 4,2 posto.

U RS-u negativna stopa BDP-aRepublika Srpska je drugo tromjesječje završila sa negativnom stopom bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Po podacima entitetskog Zavoda za statistiku, BDP je u drugom tromјesečјu 2014. godine u odnosu na drugo tromјesečјe 2013. imao negativnu stopu rasta od 0,9 posto.

Razlog je pad aktivnosti u svim granama privrede.

Posmatrano po područјima klasifikaciјe dјelatnosti, u drugom tromјesečјu 2014. bruto dodana vriјednost јe realno manja u područјu vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriјi, proizvodnji i snabdiјevanju električnom energiјom, gasom, parom te snabdiјevanju vodom, upravljanju otpadom i dјelatnostima sanaciјe životne sredine, za 4,8 posto, dok je pad u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu  4,2 posto.

BDP je u istom periodu bio realno veći u području finansiјske dјelatnosti i dјelatnosti osiguranja, za 3,8 posto, umјetnosti, zabavi i rekreaciјi te ostalim uslužnom aktivnostima, za 2,6 posto.

Podsjećanja radi, BDP u RS-u je u prvom tromjesječju iznosio svega 0,50 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik