Srbija i Velika Britanija jedine zemlje u kojima je dizel skuplji od benzina

Bez autora
Oct 21 2014

Jedine dve zemlje u Evropi u kojima je litar dizela skuplji od litre benzina su Srbija i Velika Britanija. U Srbiji je prosečna cena benzina 1,32, a dizela 1,35 evra za litar. Naravno, kada se tome doda naš specijalitet da skoro svaka pumpa u okviru iste naftne kompanije ima različite cenovnike, onda ne čudi i što je na nekim, veoma prometnim bezninskim stanicama razlika i svih pet dinara po litru. U Velikoj Britaniji je država odgovorna za ovu anomaliju, a razlog je poreska politika kojom se destimulišu vozači koji koriste dizel iz ekoloških razloga. Nažalost, u Srbiji ekologija nije uzrok povećanom disparitetu cena, a podatak da je akciza za dizel niža za četiri dinara od one na benzin pokazuje i da razlog za ovu nelogičnost zbog koje negoduju vozači sa dizel agregatima nije u takozvanim državnim zahvatanjima.

Srbija i Velika Britanija jedine zemlje u kojima je dizel skuplji od benzinaJedine dve zemlje u Evropi u kojima je litar dizela skuplji od litre benzina su Srbija i Velika Britanija!

U Srbiji je prosečna cena benzina 1,32, a dizela 1,35 evra za litar. Naravno, kada se tome doda naš specijalitet da skoro svaka pumpa u okviru iste naftne kompanije ima različite cenovnike, onda ne čudi i što je na nekim, veoma prometnim bezninskim stanicama razlika i svih pet dinara po litru.

U Velikoj Britaniji je država odgovorna za ovu anomaliju, a razlog je poreska politika kojom se destimulišu vozači koji koriste dizel iz ekoloških razloga.

Nažalost, u Srbiji ekologija nije uzrok povećanom disparitetu cena, a podatak da je akciza za dizel niža za četiri dinara od one na benzin pokazuje i da razlog za ovu nelogičnost zbog koje negoduju vozači sa dizel agregatima nije u takozvanim državnim zahvatanjima.

- Jasno je da na kretanje cena na našem tržištu najviše utiče najveći igrač. U velikoprodaji NIS cena je taman za tih pet dinara viša - objašnjava Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Razlog zašto je tako leži u činjenici, bar su tako nama objasnili, da je postupak prerade evrodizela složeniji, skuplji nego kod evropremijuma.

U suštini, kaže Tatić, preradom tone sirove nafte više se profitira na prodaji dizela nego benzina.

Ostaje nejasno kako se u drugim zemljama Evrope, koje čak imaju ista državna zahvatanja, akcize i poreze na oba ova agregata, dizel prodaje po znatno nižoj ceni nego benzin.

U Austriji, na primer, litar benzina košta 1,37, a dizela 1,29 evra za litar, u Nemačkoj 1,53 evra za litar košta u proseku benzin, a dizel 1,33 evra za litar.

TNG oskupljuje

Litar tečnog naftnog gasa (TNG) je skoro na svim benzinskim stanicama u Srbiji poskupeo od 1,5 do 2,5 dinara za litar i sada je opet oko granice od 90 dinara za litar.

- Sleduje nam redovno sezonsko usklađivanje cena TNG jer je zbog onosa propana i butana u smeši TNG uvek skuplji zimi - kaže Tatić.

Na pitanje zašto smo onda celo leto imali zimske cene, Tatić kaže da je razlog za to bila - Ukrajina.

Inače, vozači koji koriste popularni auto-plin biće neprijatno iznenađeni i za Novu godinu, kada je predviđeno da se akciza za TNG poveća za dodatnih pet dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik