Od januara 2015. novi sistem plata u javnom sektoru

Bez autora
Oct 23 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović najavio je danas da bi Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo da dođe u Beograd početkom novembra, pri čemu će sastavni deo pregovora o novom aranžmanu biti budžet za 2015. godinu.Vujović je izrazio nadu da će se razgovori sa tom finansijskom institucijom završiti uspešno, s obzirom na to da su suštinski elementi već dogovoreni, dok bi tokom posete trebalo da se utvrde tehnički detalji.

Od januara 2015. novi sistem plata u javnom sektoruMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović najavio je danas da bi Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo da dođe u Beograd početkom novembra, pri čemu će sastavni deo pregovora o novom aranžmanu biti budžet za 2015. godinu.

Vujović je u izjavi za Televiziju B92 izrazio nadu da će se razgovori sa tom finansijskom institucijom završiti uspešno, s obzirom na to da su suštinski elementi već dogovoreni, dok bi tokom posete trebalo da se utvrde tehnički detalji.

On je iskazao očekivanje da će Misija MMF-a izaći pred Odbor direktora s predlogom aranžmana, a Vlada Srbije pred parlament, gde će predstaviti novi budžet krajem novembra ili početkom decembra.

Prema njegovim rečima, sa pripremom budžeta za 2015. godinu se kasni jer se pripremao rebalans budžeta za tekuću godinu, ali i zbog toga što će taj dokument sadržati projekcije budžeta za 2016. i 2017. godinu.

Istovremeno, ministar je najavio da će od januara 2015. godine stupiti na snagu novi sistem raspodele plata za zaposlene u javnom sektoru, koji će biti mnogo realniji.

Nov sistem plata, koji će se primenjivati kroz novi budžet, biće mnogo realniji po svim stavkama, uključujući i raspon plata, ali i odnos tih plata prema privatnom sektoru, budući da su plate u javnom sektoru za 30 do 40 odsto veće nego u privatnom, što je neodrživo, objasnio je Vujović.

Ovaj sistem će, kako je naglasio, omogućiti to da oni koji obavljaju složene i odgovorne poslove imaju i veća primanja, s obzirom na to da će vrednovanje plata biti vršeno na osnovu ovih kriterijuma.

To bi značilo da će u prosveti biti realnije raspodele plata, pri čemu bi određenom broju zaposlenih u ovom sektoru trebalo od januara da budu povećane plate, najavio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik