RS mora rezati javnu potrošnju

Bez autora
Oct 26 2014

Unija udruženja poslodavaca RS predstavila je u petak prioritetne zahtjeve poslovne zajednice koji bi trebalo da budu ugrađeni u ekonomsku politiku RS za 2015. godinu među kojima su ključni smanjenje javne potrošnje te donošenje novog zakona o radu i zakona o podsticajima.Među prioritetnim zahtjevima poslodavaca i Privredne komore RS su i rasterećenje privrede kroz smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, rješavanje nelikvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, uključivanje poslovne zajednice u proceduru imenovanja ministra zaduženog za privredu te unapređenje rada inspekcijskih i pravosudnih organa.

RS mora rezati javnu potrošnjuUnija udruženja poslodavaca RS predstavila je u petak prioritetne zahtjeve poslovne zajednice koji bi trebalo da budu ugrađeni u ekonomsku politiku RS za 2015. godinu među kojima su ključni smanjenje javne potrošnje te donošenje novog zakona o radu i zakona o podsticajima.

Među prioritetnim zahtjevima poslodavaca i Privredne komore RS su i rasterećenje privrede kroz smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, rješavanje nelikvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, uključivanje poslovne zajednice u proceduru imenovanja ministra zaduženog za privredu te unapređenje rada inspekcijskih i pravosudnih organa.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da javna potrošnja mora biti srezana, jer je prisutna velika razlika u platama budžetskih potrošača i zaposlenih u privredi.

- Osim toga, glomazna administracija i komplikovane procedure stvaraju troškove privredi. Tražimo kompletnu reformu javne uprave, jer je političko zapošljavanje napravilo negativnu selekciju i time podiglo troškove privrede, ali i plata u javnoj upravi - naglasio je Trivić.

On je istakao da se privreda mora razdvojiti od politike i da ministar zadužen za tu oblast treba da bude menadžer. Kazao je da stranke u svojim redovima sigurno imaju sposobne ljude iz svijeta biznisa i da poslodavci traže da ministar privrede bude imenovan iz takvog kruga ljudi.

- Dosadašnja rješenja na tom planu i rezultati koje je Vlada zajedno sa poslodavcima ostvarila u privredi nisu bili na zadovoljavajućem nivou - kazao je Trivić.

Govoreći o razlozima za donošenje novog zakona o radu, Trivić je rekao da su to učinile i Hrvatska i Srbija i da poslovna zajednica ne razmišlja da do toga neće doći i u RS. On je ponovio da poslodavci ne traže smanjenje radničkih prava, već samo jednostavnije procedure u oblasti radnih odnosa.

- Sindikat zabija glavu u pijesak - rekao je Trivić.

Istakao je da je jedan od prijedloga poslovne zajednice i da za svakog novog radnika država poslodavcima na kraju godine odobri subvenciju.

- Tražimo da na transparentan način bude odobrena pomoć firmama koje su u razvoju i da odluka o subvenciji ne bude prepuštena određenim komisijama nego da bude donošena na osnovu jasnih dokaza da firma ima veći broj radnika nego prethodne godine - rekao je Trivić.

Inspekcija

Kada je u pitanju zahtjev za unapređenje rada inspekcijskih i pravosudnih organa, Trivić je rekao da u društvu postoji doza pravne nesigurnosti te da bi blokiranje nesavjesnih preduzetnika, po uzoru na rješenja u Srbiji, moglo uozbiljiti međusobne odnose poslodavaca.

- Ako privredniku treba od šest do sedam godina da naplati svoj dug, a u međuvremenu poslodavac koji mu duguje zavije u crno još deset preduzeća, onda je to problem - kazao je Trivić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik