Na tržištu lizinga zaključeno 377 novih ugovora

Bez autora
Oct 26 2014

Na crnogorskom tržištu lizinga u drugom kvartalu je zaključeno 377 novih ugovora, čija je vrijednost, oko 5,42 miliona eura, što je 82,4 odsto više nego u prvom tromjesečju, saopštili su iz Ministarstva finansija. Oni su naveli da je aktivnih ugovora na kraju juna bilo 5,75 hiljada, čija je vrijednost 138,52 miliona eura ili 1,6 odsto više nego na kraju prvog kvartala i dodali da je 23,08 odsto ukupnog broja novih ugovora u drugom kvartalu zaključeno sa građanima, a 76,66 odsto sa preduzećima. Rast broja zaključenih ugovora u drugom kvartalu rezultat je karakteristike crnogorske privrede, odnosno činjenice da turistička djelatnost ima značajno učešće u ukupnoj privrednoj aktivnosti. Stoga je evidentirani rast posljedica povećanja aktivnosti u pogledu pripreme turističke sezone. U strukturi aktivnih ugovora, 51 odsto se odnosi na ugovore sa preduzećima, a 48 odsto sa građanima.

Na tržištu lizinga zaključeno 377 novih ugovoraNa crnogorskom tržištu lizinga u drugom kvartalu je zaključeno 377 novih ugovora, čija je vrijednost, oko 5,42 miliona eura, što je 82,4 odsto više nego u prvom tromjesečju – saopštili su iz Ministarstva finansija.

Oni su naveli da je aktivnih ugovora na kraju juna bilo 5,75 hiljada, čija je vrijednost 138,52 miliona eura ili 1,6 odsto više nego na kraju prvog kvartala i dodali da je 23,08 odsto ukupnog broja novih ugovora u drugom kvartalu zaključeno sa građanima, a 76,66 odsto sa preduzećima.

- Rast broja zaključenih ugovora u drugom kvartalu rezultat je karakteristike crnogorske privrede, odnosno činjenice da turistička djelatnost ima značajno učešće u ukupnoj privrednoj aktivnosti. Stoga je evidentirani rast posljedica povećanja aktivnosti u pogledu pripreme turističke sezone. U strukturi aktivnih ugovora, 51 odsto se odnosi na ugovore sa preduzećima, a 48 odsto sa građanima. Podaci su slični uporednom stanju iz prethodnog kvartala, što ukazuje na nastavak politike lizing kuća da poslovnu strategiju usmjeravaju približno izjednačeno prema građanima i preduzećima u cilju diverzifikacije rizika i osiguranja optimalne strukture klijenata – navela je samostalna savjetnica u Ministarstvu finansija, Jelena Jovetić u novom Biltenu tog Vladinog resora.

Jovetić je kazala, tokom ove godine, kao i u prethodnim, poslovi finansijskog lizinga imali su značajno učešće u ukupnom broju, kao i vrijednosti zaključenih ugovora. Od ukupnog broja zaključenih ugovora oko 86 odsto ili 4,68 miliona eura odnosi se na vrijednost finansijskog, a preostalo na vrijednost operativnog lizinga.

- Važno je napomenuti da su navedene vrijednosti novozaključenih ugovora izražene kao neto vrijednost plasmana, što predstavlja ukupnu vrijednost ugovora umanjenu za vrijednost učešća klijenta – objasnila je Jovetić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik