Intesa Sanpaolo postigla odlične rezultate na stres testu ECB

Bez autora
Oct 27 2014

Intesa Sanpaolo, bankarska grupacija u okviru koje posluje Banca Intesa, uspešno je završila sveobuhvatnu procenukapitala Evropske centralne banke i Evropske bankarske asocijacije, sprovedenu na nivou Evropske Unije za 2014. godinu. Odlični rezultati sveobuhvatne procene potvrdili suveliku snagu Intesa Sanpaolo grupe i ukazali na jačinu njenog kapitala koji je među najboljima na međunarodnom nivou, istakao je Karlo Mesina, generalni i izvršni direktor Intesa Sanpaolo grupe, i dodao da Intesa Sanpaolo raspolaže viškom kapitala u iznosu od 12,7 milijardi evra prema Proceni kvaliteta aktive (AQR) i 10,9 milijardi evra prema nepovoljnom scenariju stres testa, što se podudara sa podacima predstavljenim u Poslovnom planu banke za period od 2014. do 2017. godine.

Intesa Sanpaolo postigla odlične rezultate na stres testu ECBIntesa Sanpaolo, bankarska grupacija u okviru koje posluje Banca Intesa, uspešno je završila sveobuhvatnu procenukapitala Evropske centralne banke i Evropske bankarske asocijacije, sprovedenu na nivou Evropske Unije za 2014. godinu.

„Odlični rezultati sveobuhvatne procene potvrdili suveliku snagu Intesa Sanpaolo grupe i ukazali na jačinu njenog kapitala koji je među najboljima na međunarodnom nivou“, istakao je Karlo Mesina, generalni i izvršni direktor Intesa Sanpaolo grupe, i dodao da Intesa Sanpaolo raspolaže viškom kapitala u iznosu od 12,7 milijardi evra prema Proceni kvaliteta aktive (AQR) i 10,9 milijardi evra prema nepovoljnom scenariju stres testa, što se podudara sa podacima predstavljenim u Poslovnom planu banke za period od 2014. do 2017. godine.

„Rezultati ostvareni na sveobuhvatnoj procenidodatno ojačavaju kredibilitet naše politike raspodele dividendi i projektovanih 170 milijardi evra u novim srednjoročnim i dugoročnim kreditima za privredu i stanovništvo u periodu trajanja Plana.Budući da smo uspešno prošli izazovni test sveobuhvatne procene, za koji verujem da predstavlja važan stub Bankarske unije, kao i značajan korak napred za samu Evropsku uniju, možemo da se smireno i odlučno posvetimo ispunjenju ciljeva koje smo postavili u našem Poslovnom planu“, rekao je Mesina.

Evropska centralna banka i Evropska bankarska asocijacija sprovele su procenu vodeći se bilansima stanja evropskih banaka od 31. decembra 2013. godine, a analiza se sastojala od Procene kvaliteta aktive (AQR) i testa koji razmatra uticaj negativnih makroekonomskih scenarija na kapital banaka (stres test).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik