Uskoro nacrt strategije za eUpravu

Bez autora
Oct 28 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički poručila je danas da je elektronska uprava najsigurniji način da se smanje redovi i troškovi, izbegne korupcija i poveća efikasnost države.Udovički je na otvaranju Olimpijade eUprava u Centru "Sava" najavila da će do kraja godine biti završen nacrt strategije o uvođenju elektronske uprave. Ona je istakla da će prelazak na široku elektronsku upravu zahtevati nekoliko godina jer su potrebni pouzdani registri građana, adresa i svojine, ali da i sada postoje instrumenti koji mogu da bitno unaprede servis koji država pruža građanima.

Uskoro nacrt strategije za eUpravuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički poručila je danas da je elektronska uprava najsigurniji način da se smanje redovi i troškovi, izbegne korupcija i poveća efikasnost države.

Udovički je na otvaranju Olimpijade eUprava u Centru "Sava" najavila da će do kraja godine biti završen nacrt strategije o uvođenju elektronske uprave.

Ona je istakla da će prelazak na široku elektronsku upravu zahtevati nekoliko godina jer su potrebni pouzdani registri građana, adresa i svojine, ali da i sada postoje instrumenti koji mogu da bitno unaprede servis koji država pruža građanima.

Prema njenim rečima, i dalje postoje lokalne samouprave koje ne koriste eUpravu, pri čemu će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu učiniti sve da podigne svest građana i čelnika lokalnih samouprava o značaju uvođenja te usluge.

Potrebno je, kako je istakla, relativno malo prilagođavanja u procedurama i troškova koji će kasnije doneti značajne uštede, kao i saradnja sa portalom eUprava kako bi se građanima bitno olakšao administrativni život.

Prelazak na široku elektronsku upravu zahtevaće i promenu ponašanja i svesti građana, ali i zaposlenih u administraciji, naglasila je Udovički i ponovila da je Vlada posvećena stvaranju delotvorne države i uvođenju reda u njeno funkcionisanje.

Prema njenoj oceni, Srbija neće moći da izađe iz krize, stvori nova radna mesta i unapredi privredni razvoj ukoliko ne bude sposobna da svakim potezom pomogne građanima i privredi.

Olimpijada eUprava, koju su organizovali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Direkcija za elektronsku upravu, uz podršku Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, predstavlja takmičenje lokalnih samouprava u generisanju elektronskih usluga i obradi elektronskih zahteva preko portala eUprava.

Na skupu je učestvovalo 35 od 169 opština, pri čemu su Loznici i Sremskoj Mitrovici, kao najaktivnijim opštinama u oblasti elektronskih usluga, dodeljene nagrade.

Cilj ove manifestacije jeste promocija elektronske uprave na lokalnom nivou, povećanje broja elektronskih usluga, kao i aktivno uključivanje što većeg broja građana i lokalnih samouprava kako bi se korišćenjem elektronskih usluga postigla veća efikasnost i zadovoljstvo korisnika.

Nacionalni portal eUprava objavljen je i dostupan javnosti od juna 2010. godine, od kada se kontinuirano održava i razvija kroz nova tehnička unapređenja i funkcionalnosti.

Trenutno svoje usluge putem portala eUprava nudi 116 organa državne uprave i lokalne samouprave, a ukupno je do sada podneto milion zahteva. Postoje i lokalne samouprave koje nisu shvatile značaj i prednosti ovog sistema, iako za to nemaju nikakvih troškova, a uvođenje bi donelo koristi i za građane i za samu administraciju.

Pored mnogih opština koje su već implementirale usluge na pomenutom portalu, posebno se izdvajaju nove opštinske i gradske uprave koje će po prvi put generisati usluge na nacionalni portal eUprave i svojim građanima omogućiti lakše ostvarivanje prava putem interneta.

Među njima se izdvajaju Vladičin Han, Bojnik, Priboj, Aleksandrovac, Nova Varoš, Vrnjačka Banja, Bač, Stara Pazova, Negotin, Kosjerić i Tutin.

Po prvi put će i beogradske opštine postaviti svoje usluge na nacionalni portal, i to Novi Beograd, Vračar, Zvezdara i Stari grad, zatim gradovi Pančevo, Novi Sad, Smederevo, Niš, Kruševac, kao i Gradska uprava Beograd i Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Svaki od ovih organa kreirao je od 15 do 20 elektronskih usluga za građane i privredu, koje će od sutra biti dostupne na portalu eUprava.

U okviru takmičenja Olimpijada eUprava potpisan je i Memorandum o dugoročnoj saradnji između Direkcije za elektronsku upravu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Sporazumom je precizirano da će studenti kao praksu imati generisanje usluga na nacionalnom portalu eUprava, kao pomoć opštinskim i gradskim upravama.

Pobednik takmičenja Olimpijada eUprava biće proglašen nakon četiri meseca praćenja rada organa koji se prijavio na takmičenje. Organ koji, u skladu sa brojem stanovnika kreira najviše usluga i obradi najviše zahteva, biće pobednik i dobiće vrednu nagradu.

Za dalju modernizaciju državne uprave neophodno je obezbediti da se svi organi državne uprave i jedinice lokalne samouprave uključe na nacionalni portal, jer bez upotrebe eUprave na svim nivoima ne postoji suštinska reforma državne uprave.

Direkcija za elektronsku upravu i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave rade na podizanju svesti svih aktera javne uprave o značaju korišćenja nacionalnog portala.

Korišćenjem ovog portala građanima je omogućena lakša komunikacija sa državnim organima i javnom administracijom, jednostavnije pronalaženje i podnošenje zahteva, kao i prijema rešenja i ostalih dokumenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik