Za „Impol Seval” nema krize

Bez autora
Oct 29 2014

Valjaonica „Impol Seval” u Sevojnu, jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, ni u ovoj godini krize ne posustaje. U minulih devet meseci ostvarila je izvoz valjanih proizvoda od aluminijuma i njegovih legura od 73,8 miliona evra, prodajući najviše na nemačkom, italijanskom i ruskom tržištu. Ukupna proizvodnja ovog najuspešnijeg preduzeća jugozapadne Srbije u tom periodu dostigla je 44.572 tone, od čega 97 odsto proizvoda ide u izvoz. Poređenja radi, u odnosu na prošlu godinu izvoz „Impol Sevala” je nešto veći, ali dobri proizvodni rezultati, kako kaže direktor Ninko Tešić, nisu praćeni odgovarajućim iznosom dobiti, usled rasta cena metala i negativnih kursnih razlika koje su posledica pada vrednosti dinara. Ipak, ova sevojnička valjaonica i dalje veoma dobro posluje, već treću godinu akcionarima dividende isplaćuje, a od 2008. godine primila je 189 novih radnika.

Za „Impol Seval” nema krizeValjaonica „Impol Seval” u Sevojnu, jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, ni u ovoj godini krize ne posustaje. U minulih devet meseci ostvarila je izvoz valjanih proizvoda od aluminijuma i njegovih legura od 73,8 miliona evra, prodajući najviše na nemačkom, italijanskom i ruskom tržištu. Ukupna proizvodnja ovog najuspešnijeg preduzeća jugozapadne Srbije u tom periodu dostigla je 44.572 tone, od čega 97 odsto proizvoda ide u izvoz.

Poređenja radi, u odnosu na prošlu godinu izvoz „Impol Sevala” je nešto veći, ali dobri proizvodni rezultati, kako kaže direktor Ninko Tešić, nisu praćeni odgovarajućim iznosom dobiti, usled rasta cena metala i negativnih kursnih razlika koje su posledica pada vrednosti dinara. Ipak, ova sevojnička valjaonica i dalje veoma dobro posluje, već treću godinu akcionarima dividende isplaćuje, a od 2008. godine primila je 189 novih radnika. U modernizaciju proizvodnje „Impol Sevala” u ovoj godini investirano je 2,2 miliona evra, čime se stiglo na ukupno uloženih 70 miliona u proteklih 12 godina, otkada je većinski vlasnik sevojničke valjaonice kompanija „Impol”– Slovenska Bistrica.

Upravo ta nesvakidašnje uspešna privatizacija i korektan odnos slovenačkog vlasnika – naravno, uz odgovoran odnos zaposlenih, presudno su uticali na stalni rast proizvodnje i izvoza sevojničke valjaonice.

Jernej Čokl, predsednik uprave „Impola” –Slovenska Bistrica, kompanije sa 26 preduzeća među kojima je i sevojnička kaže da ceo sistem „Impol” godišnje proizvodi oko 180.000 tona različitih aluminijumskih proizvoda. Na tržište godišnje plasira robu u vrednosti od preko 500 miliona evra. Izvozi više od 95 odsto proizvoda. U Sloveniji su šesti izvoznik.

„I u ovom momentu dosta dobro kao sistem radimo. Za devet meseci ove godine imali smo 14 miliona evra dobiti. Posebno smo jaki u automobilskoj industriji. Nema boljeg automobila koji ne koristinaše proizvode: ’mercedes’ (isporučujemo mu više od 8.000 tona proizvoda), ’audi’, bmv i drugi. U svemu važnu ulogu igra i fabrika ’Impol Seval’, koja ima dobru perspektivu iako se u poslednje vreme u valjaoničkim programima oseća pad tražnje u Evropi, ali mislim da neće doći do veće krize” – kaže Čokl.

Na pitanje kako uspevaju da pariraju evropskoj konkurenciji, on kratko odgovara: „Investirali smo u vreme najveće krize u Evropi 2008. godine. Svi su nam tada kazali da smo malo ludi, ali bili smo uporni. Kad je kriza prošla prodaju smo povećali za najmanje 25.000 tona.”

Što se tiče uticaja krize u Ukrajini na prodaju proizvoda na ruskom tržištu, Ninko Tešićkaže da su „prošle godine sa prodatih 9.000 tona napravili dobar iskorak na tržištu Rusije, pa je plan za ovu bio 12.000. Ali ukrajinska kriza je uticala na pad aktivnosti, pa ćemo ovu godinu završiti sa 5.000 tona proizvoda izvezenih na rusko tržište. Što se tiče ostalih zemalja, sa žestokom konkurencijom jedino se borimo poštovanjem rokova i visokim kvalitetom proizvoda”, napominje direktor „Impol Sevala”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik