Obnova niških voćnjaka i vinograda

Bez autora
Oct 30 2014

Niška Uprava za poljoprivredu u narednom periodu subvencionisaće sadnice voća i vinove loze sa čak 90 odsto vrednosti i obezbediće organizovani plasman proizvoda. Cilj je da se za proizvođače gotovo besplatnim sadnicama uveća broj voćnjaka i vinograda u niškom kraju. Niško vinogorje se sa nekadašnjih 5.000 svelo na manje od 100 hektara, uglavnom zbog fitoplazme, a mladi i zdravi voćnjaci su se nekada prostirali na 1.500 hektara, a sada na nepunih 200. Nišlija Slaviša Aleksić i pored privatnog biznisa u koji ulaže dosta napora i vremena, prepoznao je koliko perspektivan i unosan posao može da bude proizvodnja voća. Zasadio je hektar i po trešanja, voćnjak opremio sistemom za navodnjavanje i protivgradnom mrežom, a akcija podele sadnica navela ga je da podigne i zasad kajsija.

Obnova niških voćnjaka i vinogradaNiška Uprava za poljoprivredu u narednom periodu subvencionisaće sadnice voća i vinove loze sa čak 90 odsto vrednosti i obezbediće organizovani plasman proizvoda. Cilj je da se za proizvođače gotovo besplatnim sadnicama uveća broj voćnjaka i vinograda u niškom kraju.

Niško vinogorje se sa nekadašnjih 5.000 svelo na manje od 100 hektara, uglavnom zbog fitoplazme, a mladi i zdravi voćnjaci su se nekada prostirali na 1.500 hektara, a sada na nepunih 200.

Nišlija Slaviša Aleksić i pored privatnog biznisa u koji ulaže dosta napora i vremena, prepoznao je koliko perspektivan i unosan posao može da bude proizvodnja voća. Zasadio je hektar i po trešanja, voćnjak opremio sistemom za navodnjavanje i protivgradnom mrežom, a akcija podele sadnica navela ga je da podigne i zasad kajsija.

"Cena trešanja i kajsija u proteklih pet, šest godina nije trpela neka pomeranja i padove i dosta je interesantna roba za inostrane partnere", kaže Slaviša Aleksić iz Niša.

Sadnice će biti obezbeđene za sve koji ozbiljno nameravaju da se posvete ovom poslu, jer je za to opredeljeno oko 20 miliona dinara, uz još 10 miliona za subvencionisanje osiguranja i svaku vrstu pomoći voćarima. Izgradnjom hladnjače i otkupnog centra celina će biti zaokružena.

"Podizanje voćnjaka, stvaranje preradnih kapaciteta, zadruga, koja će biti naš partner i ono što su nus proizvodi - izgradnja istražnih bunara i nakon toga razvlačenje mreže za navodnjavanje i atarski putevi", ističe načelnik Uprave za poljopriverdu Saša Stojiljković.

Visoke subvencije za podizanje novih vinograda obradovale su Živojina Bojića iz Gornjeg Matejevca, koji je posle fitoplazme obnovio tri hektara vinograda, a sada planira i podizanje novih. Kaže, samo sadnice za jedan hektar koštaju 5.000 evra.

"Podela sadnica je izvanredna, to do sada nije rađeno, već je finansirano do 50 odsto. Ovo sa 90 odsto je nešto što se do sada nije desilo i što je super. Međutim, problem je plasman", objašnjava Živojin Bojić.

U Upravi za poljoprivredu očekuju da će ovaj program niškom kraju doneti bar 200 hektara novih voćnjaka i vinograda sa traženim sortama, a proizvođačima obezbediti dugoročan siguran plasman na inostrano tržište i u velike markete uz dobru cenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik