Prvi put veća pokrivenost uvoza izvozom

Bez autora
Nov 02 2014

Ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda za prvih devet mjeseci ove godine porastao je 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle, dok je izvoz bio 67,4 odsto veći, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović. On je rekao da je uvoz u periodu od januara do kraja septembra povećan za 20,5 miliona eura, a izvoz za 28,4 miliona eura. Ivanović je saopštio da je ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda za devet mjeseci ove godine veća 12,6 odsto u odnosu na uporedni period. Ukupna spoljnotrgovinska razmjena je 2,7 odsto manja, a kada gledamo samo spoljnotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih proizvoda ona je 12,6 odsto veća, kazao je Ivanović.

Prvi put veća pokrivenost uvoza izvozomUkupan uvoz poljoprivrednih proizvoda za prvih devet mjeseci ove godine porastao je 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle, dok je izvoz bio 67,4 odsto veći, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

On je rekao da je uvoz u periodu od januara do kraja septembra povećan za 20,5 miliona eura, a izvoz za 28,4 miliona eura.

Ivanović je saopštio da je ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda za devet mjeseci ove godine veća 12,6 odsto u odnosu na uporedni period.

“Ukupna spoljnotrgovinska razmjena je 2,7 odsto manja, a kada gledamo samo spoljnotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih proizvoda ona je 12,6 odsto veća”, kazao je Ivanović na konferenciji za novinare.

On je naveo da se povećalo i učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu odnosno uvozu i da sada iznosi 29,2 odsto odnosno 27,5 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,2 odsto.

“Prvi put pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih proizvoda veća je od pokrivenosti uvoza izvozom ostalih proizvoda”, objasnio je Ivanović.

Najveći rast izvoza zabilježila su gazirana i negazirana pića 41 odsto, vino 28 odsto, proizvodi od kakaa 17,4 odsto, sušeno meso i prerađevine od mesa 13 odsto i pivo 5,2 odsto.

Smanjen je izvoz alkoholnih pića 43 odsto, povrća 34 odsto i duvana i prerađevina od duvana 23 odsto.

Ivanović je rekao da je kod uvoza uočljiv pad uvoza šećera i proizvoda od šećera 17,7 odsto, masnoća i ulja biljnog porijekla 13 odsto, proizvoda od duvana 12,4 odsto, živih životinja 10,7 odsto.

Rast uvoza je zabilježen kod svježeg mesa 54,5 odsto, živog drveća 41,4 odsto, povrća 7,9 odsto, voća 6,5 odsto.

On je podsjetio da je Crna Gora u posljednjih nekoliko mjeseci, uvozila svježe meso, obrađivala ga i izvozila u Bjelorusiju.

Ukupna količina izvezenog mesa u Bjelorusiju za prva tri kvartala iznosila je 9,93 hiljade kilograma. Prosječna vrijednost izvoza po kilogramu iznosila je 2,8 eura, a uvoza 2,4 eura.

Ivanović je, kada je u pitanju projekat IPARD like saopštio da je sa Svjetskom bankom (SB) potpisan sporazum sa o bespovratnoj podršci u vrijednosti od 3,4 miliona eura iz programa IPA.

“Dobra je vijest da smo obezbijedili nacionalno učešće i kofinansiranje za ovaj projekat u iznosu od 1,1 milion eura. To znači da je ukupna vrijednost projekta sada porasla na 4,5 miliona eura”, precizirao je Ivanović.

Shodno sporazumu, 4,1 milion od tih 4,5 miliona eura biće utrošeno za bespovratnu podršku poljoprivrednim proizvođačima.

“To znači da ćemo u narednoj godini biti u mogućnosti da po ovom programu realizujemo najmanje osam miliona eura investicija u oblasti poljoprivrede”, kazao je Ivanović.

On je rekao da je važno da se kroz tih osam miliona doprinese da još više poljoprivrednih proizvođača dostigne standarde koji postoje u EU.

“Stalo nam je da na neki način podstanemo i bankarski sektor da produže rokove vraćanja poljoprivrednim proizvođačima odnosno da umjesto kratkoročnih da dobijemo dugoročne kredite i da se razmotri mogućnost smanjenja kamatnih stopa”, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju otkup mlijeka, jagnjadi, isplata premija i staračkih naknada, sve isplate idu na vrijeme i po planu.

Kada je riječ o pregovaračkim poglavljima 11, 12 i 13, Ivanović je rekao da su u okviru sva tri poglavlja završene sve tri strategije i sva tri akciona plana.

“Važno je da do kraja godine Vlada usvoji strategiju razvoja poljoprivrede kako bismo na taj način stekli mogućnost da u narednoj godini otvorimo pregovaračko Poglavlje 11, kao i da se usvoji srategija razvoja ribarstva lako bismo stvorili uslove za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 13”, zaključio je Ivanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik