Otvoren ICT Hub - biznis inkubator za IKT

Bez autora
Nov 04 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je ulaganje od 700.000 dolara u biznis inkubator za informaciono-komunikacione tehnologije „ICT Hub“ na Zvezdari najveća start-ap investicija u tom sektoru u Srbiji.Ljajić je na svečanom otvaranju ovog biznis inkubatora u Naučno-tehnološkom parku „Zvezdara“ istakao da je to i najbolji primer javno-privatnog partnerstva između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Orion telekoma i DNA komunikejšna, uz podsećanje na to da u Srbiji trenutno postoji 21 biznis inkubator.

Otvoren ICT Hub - biznis inkubator za informaciono-komunikacione tehnologijePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je ulaganje od 700.000 dolara u biznis inkubator za informaciono-komunikacione tehnologije „ICT Hub“ na Zvezdari najveća start-ap investicija u tom sektoru u Srbiji.

Ljajić je na svečanom otvaranju ovog biznis inkubatora u Naučno-tehnološkom parku „Zvezdara“ istakao da je to i najbolji primer javno-privatnog partnerstva između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Orion telekoma i DNA komunikejšna, uz podsećanje na to da u Srbiji trenutno postoji 21 biznis inkubator.

Svi oni trenutno rade, pri čemu je među njima i pet specijalizovanih, ukazao je on i dodao da je u našoj zemlji bilo više biznis inkubatora, ali su pojedini ugašeni jer nisu bili ekonomski održivi.

Srbiji je, kako je istakao, potreban razvoj tehnološkog znanja koji može da pomogne razvoj celokupne privrede, a projekat „ICT Hub“ upravo ima za cilj da doprinese razvoju kapaciteta tehnološkog preduzetništva među mladim ljudima.

Ljajić je ocenio da je informatički sektor u Srbiji veoma napredovao prethodnih godina, uz napomenu da se naša zemlja po globalnom indeksu razvoja IT sektora nalazi na 40. mestu u svetu, sa prihodom od 230 miliona evra u prošloj godini.

Srbija je po razvoju poslovanja u tom sektoru, kako je dodao, na 56. mestu sa više od 2.000 firmi, u kojima radi približno 16.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sada 63,2 odsto porodica ima računar, 52,8 odsto ima priključak na internet, od čega 55,1 odsto ima širokopojasni pristup globalnoj informatičkoj mreži, što je 11 odsto više nego u 2013. godini.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da je impresioniran izgledom naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, koji ima velike i svetle prostorije, uz ocenu da se one nedovoljno koriste, iako je USAID značajnim sredstvima pomogao njegovo podizanje.

Svečanosti je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik