Najveći dužnici počeli da plaćaju porez

Bez autora
Nov 10 2014

Poreska uprava u septembru naplatila 61,39 milijardi dinara prihoda, što je 6,3 odsto više od planiranog, kaže v. d. direktora Marko Marinković. Ističe da poreske kontrole nisu do sada rađene adekvatno i sistematično.Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Marko Marinković rekao je da do njegovog dolaska na tu funkciju u avgustu ove godine poreske kontrole nisu rađene adekvatno i sistematično. Kao primer velikog poreskog obveznika naveo je "Apatinsku pivaru" gde, kako je rekao, adekvatne kontrole nije bilo u prethodnih sedam godina.

Najveći dužnici počeli da plaćaju porezPoreska uprava u septembru naplatila 61,39 milijardi dinara prihoda, što je 6,3 odsto više od planiranog, kaže v. d. direktora Marko Marinković. Ističe da poreske kontrole nisu do sada rađene adekvatno i sistematično.

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Marko Marinković rekao je da do njegovog dolaska na tu funkciju u avgustu ove godine poreske kontrole nisu rađene adekvatno i sistematično.

Kao primer velikog poreskog obveznika naveo je "Apatinsku pivaru" gde, kako je rekao, adekvatne kontrole nije bilo u prethodnih sedam godina, prenosi Tanjug.

Ukupan dug po osnovu neplaćenih javnih prihoda 30. septmbra ove godine iznosio je 694 milijarde dinara, od čega je zakonski nenaplativo zbog stečaja, likvidacije ili slično – 419 milijardi dinara, rekao je Marinković na konferenciji za novinare.

Podsetio je da je Poreska uprava u septembru naplatila 61,39 milijardi dinara prihoda, što je 6,3 odsto više od planiranog.

U oktobru je, kako kaže, prihod iznosio 70,22 milijarde dinara, odnosno 5,1 odsto više od plana.

Neki od najvećih privrednika koji se iznova pojavljuju na listi najvećih poreskih dužnika, poput Predraga Rankovića Peconija, vlasnika "Monusa", ili Željka Mitrovića, vlasnika "Pink internešenela", uplatili su jedan deo poreskog duga, naveo je Marinković.

Prema njegovim rečima, kompanija "Monus" je uplatila više od 800 miliona dinara, tako da je na dan 30. septembra imala ukupan poreski dug od 160,57 miliona dinara.

Vlasniku "Pinka", dodao je Marinković, odobren je reprogram poreskog duga, pa je od početka godine, zaključno sa 23. oktobrom, od njega naplaćeno ukupno 874,26 miliona dinara.

Marinković je negirao izveštavanje pojedinih medija da se porezi ne naplaćuju od onih koje narod zove "tajkuni".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik