Od 1. januara lakše do kredita Fonda za razvoj

Bez autora
Nov 13 2014

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je danas relaksiranije uslove za dodelu kredita iz Fonda za razvoj jer je ove godine iz tog fonda privredi odobreno svega 230 miliona dinara, od ukupno šešt milijardi dinara. Ti uslovi bi se, prema njegovim rečima, primenjivali od 1. januara 2015.Ocenivši da je iznos od 230 miliona dinara mali, Stevanović je Tanjugu rekao da je Ministarstvo iz sredstava Fonda moglo da opredeli i 10 odnosno 15 milijardi dinara za plasman u realni sektor.

Od 1. januara lakše do kredita Fonda za razvojDržavni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je danas relaksiranije uslove za dodelu kredita iz Fonda za razvoj jer je ove godine iz tog fonda privredi odobreno svega 230 miliona dinara, od ukupno šešt milijardi dinara.

Ti uslovi bi se, prema njegovim rečima, primenjivali od 1. januara 2015.

Ocenivši da je iznos od 230 miliona dinara mali, Stevanović je Tanjugu rekao da je Ministarstvo iz sredstava Fonda moglo da opredeli i 10 odnosno 15 milijardi dinara za plasman u realni sektor.

"Međutim, rukovodeći se činjenicom da su mogućnosti preduzeća za povlačenje novih stredstava limitirane, odredili smo pet milijardi dinara za kredite u obrtna sredstva i investicije malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima plus milijardu dinara istim tim preduzećima koja posluju na poplavljenim područjima", izjavio je on.

Stevanović je dodao i da su dogovoreni reprogrami u iznosu od 600 miliona dinara kojima se odlaže otplata u naredne dve godine.

Ministarstvo će, kako je najavio, raditi analizu u kojoj će uzeti u obzir sve slabosti preduzeća koja su kod Fonda aplicirala za podizanje kredita kako bi naredne godine više privrednika došlo do sredstava.

"Pokušaćemo već od 1. januara 2015. godine da u nekom novom programu relaksiramo uslove i probamo da ta sredstva omogućimo privredi pod povoljnijim uslovima", rekao je Stevanović i dodao da se posebno mora razmotriti kako izaći u susret preduzećima koja su bila opterećena blokadama u prethodnom periodu.

On je rekao da je tih 230 miliona dinara povuklo 20-ak preduzeća, a da je poražavajuće to što su svega dva ili tri preduzeća podigla kredite za nove investicije.

"Sve ostalo su krediti za obrtna sredstva i to na najbolji način ilustruje stanje srpske privrede", ocenio je ovaj državni sekretar.

Sveobuhvatni set mera i zakona koji su usvojeni u prethodnom periodu, kako je naveo, ulivaju nadu da će se u 2015.godini situacija u privredi poboljšati.

Uslovi i procedure za dodelu kredita od Fonda za razvoj, kako je naveo, ni sada nisu kompleksni, te da su najbolji u odnosu na sve programe koje je Fond do sada dodeljivao.

"Ročnost otplate kredita za investicione kredite smo produžili sa sedam na deset godina, sa dve godine grejs perioda, a za obrtna sredstva smo sa pet godina kod preduzetnika ročnost otplate produzili na sedam godina. Za obrtna sredstva smo dali mogucnost da se otplaćuju pet godina sa godinom dana grejs perioda", precizirao je on.

Kamatne stope, kako je naveo, u Fondu nikada nisu bile niže jer iznose svega dva posto za kredite koji se obezbeđuju bankarskom garancijom, a tri posto za kredite koji se obezbeđuju hipotekama.

Stevanović je naglasio da prilikom dodele kredita više nema politički iskrivljene volje, niti pritisaka koji su ranijih godina bili prisutni.

On kaže da je proces kontrole unapređen tako što će svaki odobreni kredit imati svog mentora koji će biti nadležan za taj plasman od početka, odnosno od odobrenja sredstava do završetka projekta, a koji će za svoj rad odgovarati materijalno i krivično.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik