Državni udjel u Petrolu smanjen na 35 posto

Bez autora
Nov 13 2014

Vlasnički udjel države u najvećoj slovenskoj kompaniji "Petrol" smanjio se na samo 35 posto nakon što su dvije banke i holding Istrabenz prodale 14 posto dionica te energetske tvrtke koje godišnje ostvari prihod od skoro 4 milijarde eura. Nova Ljubljanska banka (NLB), Gorenjska banka (GB) i Istrabenz prodali su preko investicijske tvrtke Alta 14 posto dionica Petrola skrivenim vlasnicima preko fiducijarnog računa otvorenog u praškoj banci Československa obchodni bank, navodno u korist nekoliko financijskih fondova sa sjedištem u Londonu te više drugih investitora, piše "Dnevnik". Država sada vlasnički kontrolira samo nešto više od trećine tvrtke koja je od strateškog značenja jer među ostalim ima dva jedina slovenska skladišta naftnih derivata te diktira cijene goriva, a dijelom i električne energije. Državni udjel i dalje će se smanjivati s privatizacijom do kraja godine Nove kreditne banke Maribor (NKBM) koja također ima dionice Petrola u svom portfelju.

Državni udjel u Petrolu smanjen na 35 postoVlasnički udjel države u najvećoj slovenskoj kompaniji "Petrol" smanjio se na samo 35 posto nakon što su dvije banke i holding Istrabenz prodale 14 posto dionica te energetske tvrtke koje godišnje ostvari prihod od skoro 4 milijarde eura, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Nova Ljubljanska banka (NLB), Gorenjska banka (GB) i Istrabenz prodali su preko investicijske tvrtke Alta 14 posto dionica Petrola skrivenim vlasnicima preko fiducijarnog računa otvorenog u praškoj banci Československa obchodni bank, navodno u korist nekoliko financijskih fondova sa sjedištem u Londonu te više drugih investitora, piše "Dnevnik".

Država sada vlasnički kontrolira samo nešto više od trećine tvrtke koja je od strateškog značenja jer među ostalim ima dva jedina slovenska skladišta naftnih derivata te diktira cijene goriva, a dijelom i električne energije. Državni udjel i dalje će se smanjivati s privatizacijom do kraja godine Nove kreditne banke Maribor (NKBM) koja također ima dionice Petrola u svom portfelju, navodi list.

Smanjivanje vlasničkog udjela države i potencijalnu privatizaciju Petrola omogućile su i izmjene energetskog zakona u prvoj polovici ove godine jer je ukinut prijašnji član zakona koji je onemogućavao da do četvrtinskog udjela u kompaniji dođe neki drugi vlasnik bez suglasnosti vlade.

Trenutačna cijena dionice Petrola na Ljubljanskoj burzi iznosi oko 300 eura za dionicu, no dvije banke i Istrabenz postigle su za svoje dionice cijenu od samo 275 eura i manje od ciljne cijene koju su namjeravali postići, navodi "Dnevnik".

List uz to napominje da bi cijena Petrola na burzi ubuduće mogla rasti jer se sprema liberalizacija načina formiranja cijene naftnih derivata, čemu je navodno sklon i Gojko Koprivec, kojega je premijer Miro Cerar prije dva dana predložio za novog ministra za gospodarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik