U Bijeljini usvojen nacrt budžeta za 2015.

Bez autora
Nov 13 2014

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas nacrt budžeta za narednu godinu od 43 miliona KM, što je za jedan odsto manje od ovogodišnjeg rebalansiranog budžeta. Za trošenje će naredne godine u gradskoj kasi ipak biti dva miliona KM manje nego ove, rekao je odbornicima načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić. On je pojasnio da je 400.000 KM umanjenje od jedan odsto, da su obaveze za vraćanje kredita naredne godine veće za oko 600.000 KM nego ove godine, a nakon dvije godine odlaganja mora početi i otplata po milion KM godišnje akumuliranog deficita iz ranijih godina koji iznosi 6,7 miliona KM.

U Bijeljini usvojen nacrt budžeta za 2015.Skupština grada Bijeljina usvojila je danas nacrt budžeta za narednu godinu od 43 miliona KM, što je za jedan odsto manje od ovogodišnjeg rebalansiranog budžeta.

"Za trošenje će naredne godine u gradskoj kasi ipak biti dva miliona KM manje nego ove", rekao je odbornicima načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić.

On je pojasnio da je 400.000 KM umanjenje od jedan odsto, da su obaveze za vraćanje kredita naredne godine veće za oko 600.000 KM nego ove godine, a nakon dvije godine odlaganja mora početi i otplata po milion KM godišnje akumuliranog deficita iz ranijih godina koji iznosi 6,7 miliona KM.

Sofrenić je ocijenio da je nacrt budžeta realan i zaključio da, uz nastavak štednje i očekivano povećanje prihoda od vraćanja PDV-a, Bijeljina može i značajnije da pokrije deficit da bi konsolidovala finansije i omogućila redovne isplate iz gradske kase koje sada kasne u prosjeku od četiri do sedam mjeseci.

U ime opozicionog SNSD-a, šef Kluba odbornika Ivan Burić zamjerio je da je budžet ponovo potrošački, a ne razvojni, jer je novac namijenjen uglavnom za plate administracije, rad nepotrebnih agencija i vraćanje dugova iz ranijeg perioda, dok je za kapitalna ulaganja predviđeno 5,5 miliona KM.

On je najavio da će do usvajanja budžeta za narednu godinu SNSD nastojati da se 1,3 miliona KM predviđenih izdvajanja za sport u Bijeljini preusmjeri za pomoć boračkoj populaciji i socijalnim kategorijama, za projekte zaštite od poplava i za razvoj koji jedini omogućava novo zapošljavanje.

U ime odbornika DNS-a, Risto Savić je ocijenio da planirana raspodjela budžeta "ne ide u dobrom pravcu" i da tokom javne rasprave treba izbalansirati grantove da bi više novca bilo usmjereno u razvoj i da bi se smanjili nagomilani dugovi prema korisnicima gradske kase.

Predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević iz SRS-a rekao je da nisu mala izdvajanja za kapitalne projekte, koja su umanjena za dva miliona KM, jer u kapitalna ulaganja treba uračunati i otplate dugova za velike investicije u gradu koje su već završene ili se završavaju.

Skupština grada danas je usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta za proteklih devet mjeseci, koji je pozitivan za oko 700.000 KM.

Sofrenić je rekao da bi gradski budžet do kraja godine mogao zadržati pozitivan rezultat s obzirom na povećanje prihoda koje Bijeljina ostvaruje po osnovu većeg procenta vraćanja novca od poreza na dodatnu vrijednost.

Prema njegovim riječima, po ovom osnovu Bijeljina bi trebala godišnje imati oko dva miliona KM više u gradskoj kasi nego ranijih godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik