Plaće ne isplaćuje 8965 poslodavaca s 36.000 radnika

Bez autora
Nov 16 2014

Porezna uprava objavila je na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji, prema dostupnim podacima, ne isplaćuju plaće svojim radnicima. Ukupno ih je 8965, a imaju 36.043 radnika. Na tom se popisu poreznih obveznika/poslodavaca, koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće za razdoblje obračuna od siječnja do rujna ove godine, nalazi 7170 pravnih osoba s 30.641 zaposlenim te 1795 fizičkih osoba odnosno obrtnika koji imaju 5402 radnika. Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće. Zakonom o porezu na dohodak propisano je da Porezna uprava može, na temelju prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Plaće ne isplaćuje 8965 poslodavaca s 36.000 radnikaPorezna uprava objavila je na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji, prema dostupnim podacima, ne isplaćuju plaće svojim radnicima. Ukupno ih je 8965, a imaju 36.043 radnika.

Na tom se popisu poreznih obveznika/poslodavaca, koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće za razdoblje obračuna od siječnja do rujna ove godine, nalazi 7170 pravnih osoba s 30.641 zaposlenim te 1795 fizičkih osoba odnosno obrtnika koji imaju 5402 radnika.

Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće, javlja Hina.

Zakonom o porezu na dohodak propisano je da Porezna uprava može, na temelju prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Podaci su formirani na temelju dostavljenih obrazaca u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu plaće za obračunsko razdoblje od siječnja do rujna (kriterij tri mjeseca uzastopno) te za obračunsko razdoblje od travnja do rujna (kriterij tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci).

Porezna uprava napominje da popisi poreznih obveznika/poduzetnika koji ne isplaćuju plaće nisu usporedivi jer se pri svakoj novoj objavi popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Prvi popis Porezna je uprava objavila sredinom srpnja. Na njemu je tada bilo 7038 poduzetnika - 5620 tvrtki i 1418 obrtnika koji nisu isplaćivali plaće radnicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik