U Kladovu puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

Bez autora
Nov 16 2014

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić pustio je danas u Kladovu u rad najveću solarnu elektranu u Srbiji, u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra. Antić je istakao da Kladovo, nakon najveće Hidroelektrane Đerdap, danas dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji, čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije. Ovo je veliki dan za Kladovo, investitora kompaniju "Solaris enerdži", za celu Srbiju i ukupan energetski sistem zemlje, poručio je ministar i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije. Ta elektrana će u letnjim mesecima, kada su najsunčaniji dani, kako je dodao, proizvoditi polovinu struje neophodne za snabdevanje Kladova.

U Kladovu puštena u rad najveća solarna elektrana u SrbijiMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić pustio je danas u Kladovu u rad najveću solarnu elektranu u Srbiji, u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.

Antić je istakao da Kladovo, nakon najveće Hidroelektrane Đerdap, danas dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji, čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije.

Ovo je veliki dan za Kladovo, investitora kompaniju "Solaris enerdži", za celu Srbiju i ukupan energetski sistem zemlje, poručio je ministar i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije.

Ta elektrana će u letnjim mesecima, kada su najsunčaniji dani, kako je dodao, proizvoditi polovinu struje neophodne za snabdevanje Kladova.

On je podsetio na to da Srbija sada proizvodi 21 odsto struje iz obnovljivih izvora energije, dok će do 2020. godine morati da dobija 27 odsto zelene energije od ukupne potrošnje struje.

Ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja, a obnovljivi izvori energije su budućnost i biće jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije, naglasio je Antić.

On je potvrdio da će biti nastavljena politika subvencionisanja obnovljivih izvora energije, uz napomenu da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuju ozbiljne investicije u energiju vetra vredne nekoliko milijardi evra.

Solarna elektrana u selu Velesnica u opštini Kladovo smeštena je na zemljištu površine 4,5 hektara, a ukupna površina solarnih panela je 13.600 kvadratnih metara.

Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a danas je pušten u rad drugi blok elektrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik