Albanija najveće ino gradilište za firme iz BiH

Bez autora
Nov 18 2014

Domaće kompanije u drugom kvartalu ove godine najviše su gradile u Albaniji. Pokazali su ovo podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, a najbolji primjer tome je kompanija Energoinvest koja je posljednje dvije godine u Albaniji realizirala projekte vrijedne oko 60 miliona eura. Domaće kompanije u prvih devet mjeseci ove godine dogovorile su poslove u inostranstvu vrijedne oko 55 miliona dolara. Dominiraju poslovi u oblasti niskogradnje, dok na objekte visokogradnje otpada 26,8%. Najviše poslova dogovoreno je u Albaniji. Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH ističe da je od toga skoro 19 miliona KM novougovorenih radova, a oko 10 miliona izvršenih radova.

Albanija najveće ino gradilište za firme iz BiHDomaće kompanije u drugom kvartalu ove godine najviše su gradile u Albaniji.

Pokazali su ovo podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, a najbolji primjer tome je kompanija Energoinvest koja je posljednje dvije godine u Albaniji realizirala projekte vrijedne oko 60 miliona eura.

Domaće kompanije u prvih devet mjeseci ove godine dogovorile su poslove u inostranstvu vrijedne oko 55 miliona dolara. Dominiraju poslovi u oblasti niskogradnje, dok na objekte visokogradnje otpada 26,8%. Najviše poslova dogovoreno je u Albaniji. Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH ističe da je od toga skoro 19 miliona KM novougovorenih radova, a oko 10 miliona izvršenih radova.

Dva velika projekta izgradnje dalekovoda radi sarajevski Energoinvest.

“Jug Albanije je završen i pušten je u pogon krajem septembra. Sad nastavljamo na zapadu, a paralelno s tim smo 2013. u decembru potpisali ugovor sa albanskim Elektroprenosom za izgradnju 400 kilovotnog dalekovoda Tirana granica Albanije i Kosova”, izjavio je za TV1 Enes Čengić, direktor Energoinvesta. Dodaje da je za domaće kompanije Albanija jako dobro tržište. “Ti projekti u Albaniji sigurno su veoma važni za Energoinvest pogotovo što su relativno blizu, možemo da angažujemo ljude brzo, komunikacija nije loša. Imamo veoma dobre odnose sa našim naručiocima - albanskim Elektroprenosom, s Ministarstvom energetike, sa Vladom, Parlamentom”, pojašnjava Čengić.

Direktor Energoinvesta nada se da ova dva posla neće biti jedina. Da bi se održali na tom tržištu, kompanija Energoinvest, naredne sedmice održat će prezentaciju svojih mogućnosti u Tirani. Prezentaciji će, dodaje Čengić, prisustvovati veliki broj budućih potencijalnih korisnika.

Nakon Albanije, domaće kompanije najviše poslova obavljale su u Hrvatskoj, a među evropskim zemljama ističe se još i Njemačka sa oko 5 miliona vrijednosti ugovorenih poslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik