Prodaja Hipo banke pod lupom EK

Bez autora
Nov 19 2014

Evropska komisija saopštila je da će pomno proučiti austrijski plan prodaje ogranaka Hipo Alpe Adrija banke u jugoistočnoj Evropi američkom fondu Advent. EK želi da se uveri da se ne radi o potencijalnoj "prikrivenoj pomoći" , rekao je ministar finansija Hans Joerg Schelling.Još moramo proveriti može li se ta transakcija prema zakonima EU eventualno protumačiti kao prikrivena mera državne pomoći. EU je vrlo stroga u tome smislu, kazao je Schelling.

Prodaja Hipo banke pod lupom EKEvropska komisija saopštila je da će pomno proučiti austrijski plan prodaje ogranaka Hipo Alpe Adrija banke u jugoistočnoj Evropi američkom fondu Advent.

EK želi da se uveri da se ne radi o potencijalnoj "prikrivenoj pomoći" , rekao je ministar finansija Hans Joerg Schelling.

"Još moramo proveriti može li se ta transakcija prema zakonima EU eventualno protumačiti kao prikrivena mera državne pomoći. EU je vrlo stroga u tome smislu”, kazao je Schelling.

Hipo je već primio 5,5 milijardi evra državne pomoći, a Schelling je kazao kako ne može reći koliko će još novca povrh toga možda trebati. Dodao je takođe da nije potpisan nikakav sporazum o prodajnoj ceni.

"Pretpostavljamo da je ugovor uobličen tako da ne uključuje dodatne troškove. Pregovaralo se uglavnom o refinansiranju a ne o pravoj prodajnoj ceni", pojasnio je austrijski ministar.

Iz Hipo banke napominju da je Advent International ponudio potrebne garancije, pa će iznos refinansiranja od 2,2 milijarde evra koji ostaje u balkanskoj mreži biti vraćen. Američki fond rizičnog kapitala udružio je snage sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ( EBRD ) u ponudi za kupovinu Hipovih ogranaka, podseća Rojters.

Prodaja ogranaka načelno je dogovorena prošlog meseca, s tim da finansijske detalji nisu objavljeni, podseća Rojters.

Schelling podseća i da nemačka banka BayernLB, bivša vlasnica Hipoa , takođe treba da odobri prodaju. BayernLB je podneo žalbu austrijskom ustavnom sudu, tražeći da ponište zakon kojim se od njih tražilo da preuzmu na sebe 800 miliona evra troškova gašenja Hipoa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik