Vlada: Zajam IBRD-a za sustav socijalne zaštite

Bez autora
Nov 20 2014

Vlada je raspisala izbore za predsjednika Republike za nedjelju, 28. prosinca, a svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počet će teći od 24. studenoga. Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za predsjedničke izbore, koja bi za kandidata ili kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu iznosila milijun kuna. Na sjednici Vlade potvrđen je ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt modernizacije sustava socijalne zaštite. Zajmom vrijednim 70 milijuna eura financirat će se reforme u nekoliko područja socijalne zaštite. Ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić rekla je da se, među ostalim, želi smanjiti broj djece i odraslih u domovima. Sredstvima zajma financirat će se provedba reformi u projektu ujedinjavanja obrade novčanih naknada za programe socijalne skrbi, programe potpore obitelji i naknada za nezaposlene.

Vlada: Zajam IBRD-a za sustav socijalne zaštiteVlada je raspisala izbore za predsjednika Republike za nedjelju, 28. prosinca, a svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počet će teći od 24. studenoga.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za predsjedničke izbore, koja bi za kandidata ili kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu iznosila milijun kuna.

Na sjednici Vlade potvrđen je ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt modernizacije sustava socijalne zaštite. Zajmom vrijednim 70 milijuna eura financirat će se reforme u nekoliko područja socijalne zaštite. Ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić rekla je da se, među ostalim, želi smanjiti broj djece i odraslih u domovima. Sredstvima zajma financirat će se provedba reformi u projektu ujedinjavanja obrade novčanih naknada za programe socijalne skrbi, programe potpore obitelji i naknada za nezaposlene. Radit će se i na usklađivanju postupaka vještačenja, suzbijanja korupcije i projektima radne aktivacije.

Vlada je donijela odluku da će se povrat novca hrvatskim braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata koji su otkupili obiteljsku kuću ili stan na područjima od posebne državne skrbi ubuduće moći izvršiti i jednokratnom isplatom, a ne kao do sada samo obročno.

Vlada je sa sjednice Saboru uputila amandman na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Prema Vladinu amandmanu, kao financijska imovina ne bi se utvrđivali primici od dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu, ako su ti primici ostvareni od ulaganja Fonda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kao ni otkup udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Vlada je donijela Odluku o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta u Hrvatskoj. Donesena je i odluka o dodjeli 78.897 eura financijske potpore Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, za gradnju Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Vlada bi na zatvorenom dijelu sjednice trebala imenovati tim stručnjaka koji će analizirati državne rashode i do 1. veljače 2015. osmisliti konkretan plan za njihovo rezanje za pet milijardi kuna.

Tim ministra financija okupljen u pet povjerenstava činit će stručnjaci Ekonomskog instituta i Instituta za javne financije. Za područje plaća trebao bi biti zadužen Danijel Nestić, za zdravstvo Maja Vehovec, za subvencije Marina Kesner Škreb, za porezne rashode Vjeko Bratić te za agencije i fondove Dubravka Jurlina Alibegović. Za posao članovi povjerenstava neće dobiti naknadu.

Temeljita analiza proračunskih rashoda trebala bi, prema riječima ministra Borisa Lalovca, rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i djelotvornim trošenjem proračunskog novca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik