Kanetex: Izlaze na strano tržište, posao za još 10 radnika

Bez autora
Nov 20 2014

Gračanička kompanija za proizvodnju posteljnog rublja "Kanetex", vlasnika Kahrimana Omerovića, počela je s radom prije 15 godina. Iz godine u godinu se razvijala, a ovih dana, zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda, prvi put izlazi na strano tržište, u Austiju, potvrđeno nam je u ovoj fabrici koja zapošljava 34 radnika. "Edura" je velika austrijska kompanija koja ima kupce diljem svijeta. Čuli su za nas, došli, vidjeli kakvim kadrovima i opremom raspolažemo i odmah su počeli pregovori o saradnji u proizvodnji raznih vrsta podmetača. Kada smo Austrijancima uradili uzorke, bili su prezadovoljni i odmah smo ugovorili proizvodnju 50.000 komada raznih podmetača, kaže vlasnik i generalni direktor Kahriman Omerović.

Kanetex: Izlaze na strano tržište, posao za još 10 radnikaGračanička kompanija za proizvodnju posteljnog rublja "Kanetex", vlasnika Kahrimana Omerovića, počela je s radom prije 15 godina. Iz godine u godinu se razvijala, a ovih dana, zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda, prvi put izlazi na strano tržište, u Austiju, potvrđeno nam je u ovoj fabrici koja zapošljava 34 radnika.

Oprema i kadar

- "Edura" je velika austrijska kompanija koja ima kupce diljem svijeta. Čuli su za nas, došli, vidjeli kakvim kadrovima i opremom raspolažemo i odmah su počeli pregovori o saradnji u proizvodnji raznih vrsta podmetača. Kada smo Austrijancima uradili uzorke, bili su prezadovoljni i odmah smo ugovorili proizvodnju 50.000 komada raznih podmetača - kaže vlasnik i generalni direktor Kahriman Omerović.

Austrijanci su jučer ponovo došli u "Kanetex" da se dogovore s vlasnicima kako bi proizvodnja bila što prije pokrenuta. A, kako kaže Omerović, s obzirom na to da su Austrijanci prezadovoljni kvalitetom uzorkovanih podmetača, u proizvodnji u Gračanici neće imati svog kontrolora.

Sada je na radnicima ove firme da do marta naredne godine ispoštuju rok i proizvedu 50.000 podmetača, a onda će biti ugovorena tri puta veća količina ovih proizvoda.

Porodični posao

Za novi posao "Kanetex" je primio deset novih radnika, a naredne godine ovdje će posao dobiti njih dvostruko više.

Osim podmetača za svjetsko tržište, nastavit će i proizvodnju posteljnog rublja. Osim vlasnika, u firmi su zaposleni i njegova supruga Senada kao direktor proizvodnje, te djeca Damir, Dijana i Denis, pa se "Kanetex" može nazvati i uspješnom porodičnom firmom.
Bez pomoći vlasti

Sav uspjeh "Kanetexa" nije bio dovoljan općinskim, kantonalnim, federalnim ni državnima vlastima da prepoznaju firmu koja raste i zapošljava i da joj na bilo koji način pomognu. Aplikacije za grant sredstva do sada nisu urodile plodom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik