Mladi će putem zakupa lakše doći do stana

Bez autora
Nov 23 2014

Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe Kantona Sarajevo prijavio se kao investitor novoizgrađenih stanova u zgradama kolektivnog stanovanja na području Kantona Sarajevo na raspisani javni poziv Ministarstva stambene politike u cilju rješavanja stambenih pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana. Vlada KS-a je dala saglasnost na sporazum koji će biti zaključen između navedenog fonda i nadležnog ministarstva, a kojim su utvrđeni prava i obaveze sporazumnih strana. Pet stambenih jedinica koje su predmet ovog sporazuma izgrađene su u općini Vogošća, lokalitet Rosulje, površine od 41 do 58 kvadratnih metara. Ministarstvo na ime poticaja za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana, Fondu, po zaključenju ugovora između Fonda i kandidata sa konačne rang-liste, uplaćuje iznos od 10 posto od utvrđene kupoprodajne cijene stana i to u 10 jednakih godišnjih rata i taj iznos se uračunava kao dio uplaćene kupoprodajne cijene stana.

Mladi će putem zakupa lakše doći do stanaFond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe Kantona Sarajevo prijavio se kao investitor novoizgrađenih stanova u zgradama kolektivnog stanovanja na području Kantona Sarajevo na raspisani javni poziv Ministarstva stambene politike u cilju rješavanja stambenih pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana. Vlada KS-a je dala saglasnost na sporazum koji će biti zaključen između navedenog fonda i nadležnog ministarstva, a kojim su utvrđeni prava i obaveze sporazumnih strana.

Rang-lista

Pet stambenih jedinica koje su predmet ovog sporazuma izgrađene su u općini Vogošća, lokalitet Rosulje, površine od 41 do 58 kvadratnih metara. Ministarstvo na ime poticaja za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana, Fondu, po zaključenju ugovora između Fonda i kandidata sa konačne rang-liste, uplaćuje iznos od 10 posto od utvrđene kupoprodajne cijene stana i to u 10 jednakih godišnjih rata i taj iznos se uračunava kao dio uplaćene kupoprodajne cijene stana.

Kako nam je kazao Čedomir Lukić, ministar stambene politike u ostavci KS-a, ugovor sa Fondom trebao bi se potpisati vrlo brzo.

- Do kraja sedmice trebao bi biti objavljen javni poziv za zainteresovane korisnike. Sigurno je da će javni poziv trajati kraće jer već imamo priličan broj zainteresovanih koji su pripremili svu dokumentaciju kako bi po okončanju javnog poziva mogli odmah krenuti u realizaciju projekta, naveo je ministar Lukić.

Mladim ljudima će se na ovaj način omogućiti da u periodu zakupa stana sakupe značajan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu.

Notarski ugovor

- Ako bi se, naprimjer, za adekvatan stan koji će biti u ponudi na nekoj lokaciji podstanarstvo plaćalo 300 KM, od investitora će biti zatraženo da taj zakup kupcu umanji za 20 posto. U ovom slučaju kupac će mjesečno za zakup izdvajati 240 KM. Uz ovaj iznos će biti u obavezi istovremeno izdvajati i najmanje 150 KM mjesečno za otkup stana, s tim da ovaj iznos voljom kupca može biti i veći ukoliko želi što prije otplatiti stan, objasnio je ministar Lukić.

Pojedinosti vezane za kupoprodajni ugovor između kupca i investitora biće regulisane notarskim ugovorom.

- Sa investitorom će se odmah utvrditi cijena stana i potvrda da stan ne može prodati nikome drugom osim korisniku sa kojim potpiše notarski ugovor, jer na taj način osiguravamo korisnika. A korisnik neće biti u mogućnosti da uradi bilo kakve malverzacije jer će u slučaju takvih pokušaja ostati bez sredstava koja je ulagao i koja je dala Vlada KS-a. Tako da će to istovremeno biti garancija investitoru da će korisnik otkupiti stan, ali i korisniku da investitor taj stan neće moći prodati drugom, osim u slučaju odustajanja, istakao je Lukić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik