BiH i Makedonija će priznavati dokumente akreditovanih laboratorija

Bez autora
Nov 23 2014

U želji da olakšaju međusobnu bilateralnu trgovinu, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH mr. Boris Tučić direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Republike Makedonije Zoran Popovski, potpisali su 21. novembra 2014. godine u Skoplju Protokol o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih od strane areditiranih laboratorija za hranu i hranu za životinje. Protokol je potpisan na marginama CEFTA Sedmice u Skoplju u okviru predsjedavanja Republike Makedonije CEFTA Sporazumom u 2014. godini. Potpisivanje Protokola inicirala je Bosna i Hercegovina, nakon sagledavanja pozitivnih efekata primjene Protokola o priznavanju dokumenata s Republikom Srbijom, koji je potpisan 2012. godine.

BiH i Makedonija će priznavati dokumente akreditovanih laboratorijaU želji da olakšaju međusobnu bilateralnu trgovinu, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH mr. Boris Tučić direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Republike Makedonije Zoran Popovski, potpisali su 21. novembra 2014. godine u Skoplju Protokol o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih od strane areditiranih laboratorija za hranu i hranu za životinje.

Protokol je potpisan na marginama CEFTA Sedmice u Skoplju u okviru predsjedavanja Republike Makedonije CEFTA Sporazumom u 2014. godini. Potpisivanje Protokola inicirala je Bosna i Hercegovina, nakon sagledavanja pozitivnih efekata primjene Protokola o priznavanju dokumenata s Republikom Srbijom, koji je potpisan 2012. godine.

Cilj Protokola je da se omogući promet hrane i hrane za životinje na način koji ne predstavlja ograničavanje međusobne trgovine, uz zadržavanje propisanog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, životinja i biljaka. Dvije zemlje su prepoznale da je međusobno priznavanje dokumenata izdatih od strane akreditiranih laboratorija važan instrument za poboljšanje pristupa tržitšu Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, a obaveza potpisivanja sporazuma proističe iz člana 13.4 Sporazuam CEFTA.

Protokol će stupiti na snagu 21. decembra 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik