Biznis inkubatori pomoć mladim naučnicima

Bez autora
Nov 30 2014

Poslovno-tehnološki inkubator nudi pomoć u započinjanju posla onima koji su završili fakultete. Neka od njihovih preduzeća dobitnici su najprestižnijih nagrada u Srbiji i inostranstvu."Bit gir" i "Hajtek" našli su se na visokim pozicijama "Dilojtove" liste 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi. To su samo dve od desetina firmi koje su potekle iz Poslovno-tehnološkog inkubatora u Beogradu.

Biznis inkubatori pomoć mladim naučnicimaPoslovno-tehnološki inkubator nudi pomoć u započinjanju posla onima koji su završili fakultete. Neka od njihovih preduzeća dobitnici su najprestižnijih nagrada u Srbiji i inostranstvu.

"Bit gir" i "Hajtek" našli su se na visokim pozicijama "Dilojtove" liste 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi. To su samo dve od desetina firmi koje su potekle iz Poslovno-tehnološkog inkubatora u Beogradu.

Najpoznatija firma beogradskog inkubatora, "Strawberry energy" najnoviju nagradu donela je iz San Franciska.

"To je veliki uspeh za nas, koji nam je obezbedio ulazak na američko tržište – osnovu da prezentujemo naš potencijal iz Srbije u tehnološko-inovativnom smislu i da još vidimo koje su to mogućnosti na tom kontinentu", kaže Tijana Manitašević iz "Strawbery energy".

Na tržištu će se uskoro pojaviti i jedna igrica, ali korisna – "Matematički naučnik".

"Vi novi učenik jednog matematičkog naučnika i kroz različite zadatke i misije pomažete mu oko misije, ostvarite misije, ostvarite i svoje ciljeve", objašnjava igricu Nemanja Tojagić iz firme "3 Heroes studio".

Ono što su inkubatori za bebe, to su poslovni inkubatori za mlade inovatore. Oni ovako vreme troše na razvoj ideje, a ne na administraciju.

Direktorka Poslovno-tehnološkog inkubatora Gordana Danilović Grković kaže da cilj nije samo da mladi ljudi ostanu u zemlji, već i da se stvore instrumenti koji će im omogućiti da započnu sopstveni posao.

"Mi kao zemlja izloženi smo velikoj konkurenciji gde se svi trude da privuku najbolje i nude im da ulažu u njihove firme, ali pod uslovom da svoja preduzeća otvaraju u zemljama odakle su investitori. I to je za nas opasnost od odliva mozgova", kaže Gordana Danilović Grković.

Poslednje tri godine, Poslovno-tehnološki inkubator ima podršku švajcarske vlade.

"Treba se fokusirati na proizvode koji imaju veliku dodatnu vrednost, koji mogu da podstaknu izvoz i podignu konkurentnost", kaže ambasador Švajcarske Žan-Danijel Ruh.

Širom sveta postoji više od 3.000 biznis inkubatora. Takva praksa u Srbiji stara je sedam godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik