Hobiji pretvoreni u biznis kod kuće

Bez autora
Dec 01 2014

Vješte ruke žena širom Srpske pronašle su način da doskoče nezaposlenosti i niskim platama pretvarajući svoje hobije u poslove kod kuće koji donose solidnu zaradu.Najčešće u stanovima i kućama pružaju kozmetičke usluge, prave kolače i torte, izrađuju nakit i druge modne dodatke, a u Inspektoratu Republike Srpske kažu da su ove djelatnosti nelegalne, ako nisu registrovane. Nekim ženama je posao na crno jedini izvor primanja, dok druge žele dodatnu zaradu.

Hobiji pretvoreni u biznis kod kućeVješte ruke žena širom Srpske pronašle su način da doskoče nezaposlenosti i niskim platama pretvarajući svoje hobije u poslove kod kuće koji donose solidnu zaradu.

Najčešće u stanovima i kućama pružaju kozmetičke usluge, prave kolače i torte, izrađuju nakit i druge modne dodatke, a u Inspektoratu Republike Srpske kažu da su ove djelatnosti nelegalne, ako nisu registrovane. Nekim ženama je posao na crno jedini izvor primanja, dok druge žele dodatnu zaradu.

Djevojka iz Doboja, koja živi i radi u Banjaluci, a koja nije željela da objavimo njeno ime, bavi se nadogradnjom noktiju u stanu, piše Glas Srpske.

''Nadogradnja mi nije jedini izvor primanja, ali se može fino zaraditi. Kada uporedimo sređivanje noktiju u salonima i privatno, kvalitet je isti, ali su cijene u salonu drastično više'', rekla je ona.

Djevojke kažu da nadogradnja noktiju privatno košta od 15 do 25 maraka, dok se cijene u salonima kreću i do 50 maraka.

U privatnim aranžmanima pružaju se i druge kozmetičke usluge po znatno povoljnijim cijenama, pa tako, na primjer, komplet depilacija košta oko 20, a čupanje obrva tri marke.

Među najpopularnijim uslugama je pravljenje i prodaja poslastica, koje se najčešće naručuju za rođendane, svadbe, krštenja, slave i slično.

''Bavim se prodajom kolača kod kuće već nekoliko godina. Torte standardne veličine koštaju 30 maraka, dok sitni kolači po kilogramu koštaju 12 maraka'', rekla je poslastičarka iz Prijedora koja je takođe željela da ostane anonimna.

U Inspektoratu RS kazali su da sva pravna i fizička lica koja obavljaju neku djelatnost i ostvaruju prihod moraju biti registrovana.

''Nelegalno pružanje usluga i prodaja u vlastitom domu ili putem interneta mogu predstavljati velike probleme i za potrošače, jer za robu ili uslugu ne postoji mogućnost reklamacije, zamjene, podnošenja žalbe ili vraćanja novca'', kazali su u Inspektoratu.

U ovakvim slučajevima kupac nema dokaz da je platio robu ili uslugu, a zaštitu svojih osnovnih prava potrošači mogu da ostvare samo ako imaju račun za kupljenu robu ili izvršenu uslugu.

Ograničenja

U Inspektoratu su objasnili da građani treba da obavijeste kontrolne organe ako imaju saznanja o nelegalnom radu. Ističu da je to važno jer inspektori imaju ograničenja u vezi sa ulaskom u privatne stambene prostorije, pa teško dolaze do onih koji rade na crno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik