Robot "made in Serbia"

Bez autora
Dec 02 2014

U selu Platičevu nalazi se prva srpska fabrika robota. U inostranstvu postoji interesovanje za srpski proizvod koji, kažu, ne zaostaje za drugim sa Zapada. U centralnoj Srbiji se, međutim, više uvoze nešto skuplji roboti iz Slovenije. Ekonomska kriza uticala je na smanjenje investicija u privredi i manja ulaganja u automatizaciju, ali ne i na isplativost domaće pameti – tako kažu u prvoj domaćoj fabrici robota u sremskom selu Platičevu. Odatle inženjeri ne odlaze, odlaze samo roboti sa oznakom "proizvedeno u Srbiji". Za jedan minut bez muke i pomoći napakuje se 120 proizvoda. Na najtežim fizičkim poslovima robot menja šest radnika i ne umara se. Najbitnija nam je ideja, a najteže da se uradi softver. Za ovu liniju nam je trebalo oko tri meseca da je realizujemo od nulte do krajnje tačke, objašnjava elektroinženjer automatike Borislav Perić.

Robot "made in Serbia"U selu Platičevu nalazi se prva srpska fabrika robota. U inostranstvu postoji interesovanje za srpski proizvod koji, kažu, ne zaostaje za drugim sa Zapada. U centralnoj Srbiji se, međutim, više uvoze nešto skuplji roboti iz Slovenije.

Ekonomska kriza uticala je na smanjenje investicija u privredi i manja ulaganja u automatizaciju, ali ne i na isplativost domaće pameti – tako kažu u prvoj domaćoj fabrici robota u sremskom selu Platičevu.

Odatle inženjeri ne odlaze, odlaze samo roboti sa oznakom "proizvedeno u Srbiji".

Za jedan minut bez muke i pomoći napakuje se 120 proizvoda. Na najtežim fizičkim poslovima robot menja šest radnika i ne umara se.

"Najbitnija nam je ideja, a najteže da se uradi softver. Za ovu liniju nam je trebalo oko tri meseca da je realizujemo od nulte do krajnje tačke", objašnjava elektroinženjer automatike Borislav Perić.

Od pakovanja do varenja, podizanja, istovara i utovara – roboti iz Platičeva mogu da urade sve po želji kupca, a život im daje 20 mladih inženjera.

"Ja sam završio mehatroniku i tri godine već radim ovde i ovo jeste ostvarenje nečega što sam ja zamislio jer mi daje mogućnost da napredujem, da vidim nove tehnologije, da radim nešto što volim", kaže inženjer mehatronike Nebojša Pavlov.

Radoslav Popov, mašinski inženjer, kaže da je to primer kako se u Srbiji konačno isplatila srpska pamet. "Ono što radi na Zapadu bilo koji inženjer to radimo i mi ovde u našoj fabrici", kaže Popov.

Kada su počeli bili su im neophodni skupi uvozni mehanički delovi. Sada ih sami prave i nemaju dilemu. Ni inopartneri se ne dvoume za saradnju sa malim kolektivom sa velikim umećem.

"Srbija je veoma značajna i napravila je veliki korak u izradi i primeni ove tehnologije i ne razlikuje se od drugih zemalja u Evropi", tvrdi mašinski inženjer kiparskog "Mitidis Poina" Andreas Lambru.

Od kada je pre šest godina počeo takozvani "ples robota", iz Platičeva je preko 40 linija otišlo u Nemačku, Rumuniju, Francusku, Švedsku i zemlje u okruženju.

Da li zbog krize ili skeptičnosti prema domaćim proizvodima, naše firme, posebno iz centralne Srbije, prednost daju skupljoj konkurenciji iz Slovenije. U Rusiji naša pamet ima primat.

"U ovom momentu su Rusi zainteresovani za robotske linije za zavarivanje velikih komada, recimo vagona za železnicu", ističe Dragan Mićić, osnivač fabrike robota ICM – Platičevo.

Veći posao – veći i izazov za inženjere kreatore. Trenutno konstruišu tri naručene linije. Do sada su, kažu, na svaki robotski zahtev imali domaći pametan odgovor iz Platičeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik