PIO Fond srezao plan prihoda za 2015. za 14 milijardi dinara

Bez autora
Dec 08 2014

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) usvojio je Predlog finansijskog plana fonda za 2015. godinu, kojim su planirani ukupni prihodi i primanja te institucije u iznosu od oko 579,4 milijardi dinara. To je u odnosu na rebalans plana za 2014. godinu manji iznos za više od 14 milijardi dinara. U fondu kažu da to smanjenje nikako neće ugroziti funkcionisanje fonda, niti isplatu penzija. Najveće smanjenje predviđeno je na poziciji sredstava za isplatu penzija, za doprinose za zdravstveno osiguranje, kao i na platama zaposlenih, investicijama i tekućem odžavanju. Što se tiče penzija, predviđeno je smanjenje sredstava za oko dve milijarde mesečno u odnosu na postojeći obim sredstava, a na račun doprinosa za zdravstveno osiguranje predviđeno je oko 2,5 milijardi dinara manje.

PIO Fond srezao plan prihoda za 2015. za 14 milijardi dinaraUpravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) usvojio je Predlog finansijskog plana fonda za 2015. godinu, kojim su planirani ukupni prihodi i primanja te institucije u iznosu od oko 579,4 milijardi dinara.

To je u odnosu na rebalans plana za 2014. godinu manji iznos za više od 14 milijardi dinara. U fondu kažu da to smanjenje nikako neće ugroziti funkcionisanje fonda, niti isplatu penzija. Najveće smanjenje predviđeno je na poziciji sredstava za isplatu penzija, za doprinose za zdravstveno osiguranje, kao i na platama zaposlenih, investicijama i tekućem odžavanju.

Što se tiče penzija, predviđeno je smanjenje sredstava za oko dve milijarde mesečno u odnosu na postojeći obim sredstava, a na račun doprinosa za zdravstveno osiguranje predviđeno je oko 2,5 milijardi dinara manje. Takođe je predviđeno smanjenje na poziciji plata zaposlenih od skoro 400 miliona dinara, na poziciji investicija i održavanja, kao i svim ostalim pozicijama gde se mogla ostvariti ušteda, navode u fondu PIO.

Od ukupno planiranog prihoda, izvorni prihodi čine 62 odsto, od čega su  doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje 60,21 odsto. Posle 10 godina, ovo je najveći procenat učešća izvornih prihoda u ukupnim sredstvima za finansiranje penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, navode u fondu. Oko 38 odsto sredstava obezbeđuje se iz dotacija budžeta i kroz transfere nadležnih ministarstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik