Forbes: Hrvatska 46. na listi najboljih zemalja za poslovanje

Bez autora
Dec 17 2014

Magazin Forbes objavio je godišnju rang-listu najboljih država za poslovanje prema kojoj se Hrvatska našla na 46. mjestu. Prilikom rangiranja zemalja koristili su 11 različitih kriterija među kojima su pravo vlasništva, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (osobna, trgovinska i monetarna), birokracija, zaštita ulagača i burzovno poslovanje. Ove godine na prvo mjesto na listi najboljih zemalja za poslovanje vratila se Danska koja je to mjesto držala od 2008. do 2010. godine, javlja Forbes. Slijede je Hong Kong, Novi Zeland, Irska i Švedska. Među prvih 10 još su Kanada, Norveška, Singapur, Švicarska i Finska. Od zemalja regije, najbolja ove godine za poslovanje je Slovenija koja je zauzela 14. mjesto. Ispred Hrvatske od zemalja regije na ljestvici još se našla i Makedonija koja je zauzela 31. mjesto. Crna Gora je na 48. mjestu, Bosna i Hercegovina na 84., a Srbija na 85.

Forbes: Hrvatska 46. na listi najboljih zemalja za poslovanjeMagazin Forbes objavio je godišnju rang-listu najboljih država za poslovanje prema kojoj se Hrvatska našla na 46. mjestu.

Prilikom rangiranja zemalja koristili su 11 različitih kriterija među kojima su pravo vlasništva, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (osobna, trgovinska i monetarna), birokracija, zaštita ulagača i burzovno poslovanje, prenosi Večernji list.

Ove godine na prvo mjesto na listi najboljih zemalja za poslovanje vratila se Danska koja je to mjesto držala od 2008. do 2010. godine, javlja Forbes. Slijede je Hong Kong, Novi Zeland, Irska i Švedska. Među prvih 10 još su Kanada, Norveška, Singapur, Švicarska i Finska.

Od zemalja regije, najbolja ove godine za poslovanje je Slovenija koja je zauzela 14. mjesto. Ispred Hrvatske od zemalja regije na ljestvici još se našla i Makedonija koja je zauzela 31. mjesto. Crna Gora je na 48. mjestu, Bosna i Hercegovina na 84., a Srbija na 85.

Među prvih 25 na rang-listi najviše je europskih zemalja. Najveće svjetsko gospodarstvo, Sjedinjene Američke Države koje na Forbesovoj ljestvici padaju već petu godinu zaredom ove godine zauzele su 18. mjesto. Najgora zemlja za poslovanje u 2014. godini je Gvineja. Na začelju liste ispred nje su Čad, Libija, Mianmar i Haiti, a među 10 najgorih zemalja za poslovanje još su Angola, Venezuela, Jemen, Gambija i Alžir.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik