Svečano otvoren Pupinov most

Bez autora
Dec 18 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade NR Kine Li Kećijang svečano su danas otvorili Pupinov most, koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim deset kilometara. Premijeri Srbije i Kine otvorili su most u prisustvu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, poslanika Skupštine Srbije, predstavnika političkog i javnog života, kao i članova Vlade i mnogobrojnih građana. Vučić je tom prilikom poručio da je ovaj događaj daleko značajniji od svega što je urađeno u prethodna dva dana trajanja Samita šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, s obzirom na to da ovaj događaj veliča dela, a ne reči. On je, citirajući nobelovca Ivu Andrića, rekao da od svega što čovek gradi ništa nije vrednije od mostova, svačiji su, prema svakom jednaki, istrajniji od drugih građevina i ne služe ničem što je zlo.

Svečano otvoren Pupinov mostPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade NR Kine Li Kećijang svečano su danas otvorili Pupinov most, koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim deset kilometara.

Premijeri Srbije i Kine otvorili su most u prisustvu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, poslanika Skupštine Srbije, predstavnika političkog i javnog života, kao i članova Vlade i mnogobrojnih građana.

Vučić je tom prilikom poručio da je ovaj događaj daleko značajniji od svega što je urađeno u prethodna dva dana trajanja Samita šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, s obzirom na to da ovaj događaj veliča dela, a ne reči.

On je, citirajući nobelovca Ivu Andrića, rekao da od svega što čovek gradi ništa nije vrednije od mostova, svačiji su, prema svakom jednaki, istrajniji od drugih građevina i ne služe ničem što je zlo.

I ništa od izrečenog ne može biti istinitije, ocenio je premijer Srbije, koji je uputio poziv prisutnima da još jednom velikim i srdačnim aplauzom pozdrave premijera Kine.

Vučić je istakao da mu je velika čast što sa kineskim premijerom otvara ovaj projekat, koji je prvi poduhvat kineskih graditelja u Evropi, ali i trajni spomenik srpsko-kineskog prijateljstva, uz napomenu da je most samo početak zajedničke saradnje.

Nećemo stati, već ćemo nastaviti da neumorno gradimo. U 2016. i 2017. godini završićemo više pruga i autoputeva nego bilo koja druga evropska zemlja, najavio je on.

Prema njegovim rečima, Srbija će veliki deo tih projekata raditi sa kineskim investitorima i to će biti novi putevi i mostovi u budućnosti.

Most na Dunavu nije samo građevina, već simbol ljudske težnje da poveže i spoji, poručio je Vučić i dodao da most povezuje dve obale Dunava, ali i Srbiju i Kinu i učvršćuje dva naroda u prijateljstvu i zajedničkim poduhvatima.

Premijer Srbije je, podsetivši na to da je most, na predlog građana, dobio ime po velikom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, rekao da je narod Srbije na ovaj način vratio samo deo onoga što je od Pupina dobio.

Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na stalnoj podršci i pomoći na ostvarenju projekta, kao i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je, kako je naveo, uvek bio uz Srbiju prilikom izgradnje značajnih infrastrukturnih projekata.

On je podsetio na to da su ugovori o izgradnji mosta potpisani pre više godina, zbog čega je iskazao zahvalnost predstavnicima Vlade Srbije u prethodnom sazivu i bivšem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu.

Premijer Srbije je poručio da želi da gradi zemlju u kojoj će ljudi različitih ideja da se poštuju, i u kojoj će sve vlade da dele istu posvećenost prema blagostanju ljudi.

Tako je i Pupinov most, kako je rekao, znak iskrenog prijateljstva i jedinstva između Kine i Srbije i njihovih građana.

Neka most prkosi vremenu koje je pred njim i dugoročno služi interesima našeg naroda. Živela Srbija, živelo prijateljstvo Srbije i Kine, poručio je Vučić.

Kećijang je ukazao na to da je Pupinov most plod saradnje dveju zemalja i naroda, i najavio nove infrastrukturne projekte koji će biti realizovani u skladu sa svim evropskim standardima.

On je podsetio na to da je tokom izgradnje mosta angažovana kineska oprema, kao i radnici iz Srbije i Kine, koji su uložili maksimalne napore u to da se ovaj projekat kvalitetno završi.

U prethodna tri dana boravka u Beogradu, sa Vladom Srbije je potpisano više dokumenata, među kojima i memorandum o modernizaciji pruge Beograd– Budimpešta, naveo je Kećijang, uz napomenu da je postignut dogovor o tome da se taj projekat završi za dve godine.

Prema njegovim rečima, kineska strana je spremna da sarađuje u oblasti infrastrukture, pri čemu će projekti biti realizovani u skladu sa zakonima i standardima EU, a to će važiti i kada je reč o finansiranju tih projekata.

On je objasnio da će kineski privrednici biti podsticani da otvaraju svoje fabrike i pogone duž ove linije koja ide i dalje iz Beograda i iz Budimpešte, i dodao da će ta saradnja biti na uzajamnu korist.

Osvrnuvši se na Treći samit šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, Kećijang je rekao da je pravi potez bio to što je on održan u Beogradu, uz ocenu da će Srbija imati sve veću ulogu u nastavku saradnje "16 + 1".

Most neće služiti samo za saobraćaj i komunikaciju građana, već predstavlja i most prijateljstva i saradnje dveju zemalja, koja će se unapređivati u narednom periodu, zaključio je kineski premijer.

Most preko Dunava, koji je dobio ime po poznatom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, gradila je, kao glavni izvođač, kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšn."

Ovaj most je deo Severne magistralne tangente, koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun–Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metar i visok 22,8 metara, dok je glavni raspon mosta dug 362 metra.

Most ima ukupno šest saobraćajnih traka i pešačko-biciklističke staze sa obe strane mosta.

Za saobraćaj su otvorene i pristupne saobraćajnice od tzv. "lakat krivine" u Zemunu do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom.

Pristupne saobraćajnice će ukupno biti duge 21,6 kilometara, pri čemu će deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biti završen u septembru 2015. godine.

Ukupna vrednost projekta sa pristupnim saobraćajnicama iznosi približno 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska "Eksim banka", dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik