Kina zainteresovana za velike projekte u BiH: Do sada uložili samo tri miliona KM

Bez autora
Dec 21 2014

Samit Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) koji je održan u Beogradu, a na kojem je istaknut interes za ulaganje u region, i BiH konkretno, otvorio je i neka druga pitanja, kao što su koliko je Kina do sada ulagala u našu zemlju, te kolika je trgovinska razmjena naše i ove daleke azijske zemlje bila do sada. Naime, u 2014. godini, zaključno s oktobrom, obim razmjene sa Kinom iznosio je 11,2 miliona KM izvoza i 542 miliona KM uvoza. Prema zvaničnim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ulaganja NR Kine u BiH iznose oko 3 miliona KM, a ono u šta su do sada najviše ulagali je sektor trgovine i drvni sektor, kazali su iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Kina zainteresovana za velike projekte u BiH: Do sada uložili samo tri miliona KMSamit Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) koji je održan u Beogradu, a na kojem je istaknut interes za ulaganje u region, i BiH konkretno, otvorio je i neka druga pitanja, kao što su koliko je Kina do sada ulagala u našu zemlju, te kolika je trgovinska razmjena naše i ove daleke azijske zemlje bila do sada.

Naime, u 2014. godini, zaključno s oktobrom, obim razmjene sa Kinom iznosio je 11,2 miliona KM izvoza i 542 miliona KM uvoza.

- Prema zvaničnim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ulaganja NR Kine u BiH iznose oko 3 miliona KM, a ono u šta su do sada najviše ulagali je sektor trgovine i drvni sektor, kazali su za Oslobođenje iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Kada su u pitanju investicije najavljene za naredni period, iz FIPA su nam kazali kako su Kinezi zainteresovani da ulažu u infrastrukturne projekte, poput koridora 5c, dionice autoputa Glamočani - Mliništa u RS-u, energetske projekte poput izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, hidroelektrane na Drini, hidroelektrane Ulog na Neretvi, hidroelektrane Vranduk, termoelektrane Banovići, te za oblasti informacionih tehnologija, poljoprivrede i turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik