ArcelorMittal Zenica ugrađuje filtere na pogon Čeličana

Bez autora
Dec 21 2014

Čeličana uskoro dobija filtere, potpisan ugovor sa talijanskom firmom. U Zenici je danas, u zgradi direkcije kompanije ArcelorMittal Zenica, svečano potpisivan ugovor povodom početka implementacije projekta za zaštitu okoliša “Sekundarno otprašivanje konvertora” u pogonu BOF Čeličana, ArcelorMittal Zenica. Projektu na BOF Čeličani prethodio je uspješno realizirani projekat otprašivanja livne platforme na Visokoj peći u novembru ove godine kada je investirano 12,6 miliona KM, čime je vrijednost ukupnih investicija Kompanije u projekte za zaštitu okoliša dostigla više od 95 miliona KM od 2005. godine. Direktor Kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair je istakao da ovo preduzeće nastavlja sa investicijama u najnovija i najbolja tehnološka rješenja koja znače pravi boljitak za Zenicu. Danas obilježavamo još jedan važan korak na putu ka ostvarenju našeg cilja, a to je izgradnja dugoročne i održive budućnosti za proizvodnju čelika u ovom gradu koji ima impozantnu industrijsku prošlost. Smanjenje našeg uticaja na okoliš je izuzetno važan dio na tom putu, rekao je Nair.

ArcelorMittal Zenica ugrađuje filtere na pogon ČeličanaČeličana uskoro dobija filtere, potpisan ugovor sa talijanskom firmom. U Zenici je danas, u zgradi direkcije kompanije ArcelorMittal Zenica, svečano potpisivan ugovor povodom početka implementacije projekta za zaštitu okoliša “Sekundarno otprašivanje konvertora” u pogonu BOF Čeličana, ArcelorMittal Zenica.

Projektu na BOF Čeličani prethodio je uspješno realizirani projekat otprašivanja livne platforme na Visokoj peći u novembru ove godine kada je investirano 12,6 miliona KM, čime je vrijednost ukupnih investicija Kompanije u projekte za zaštitu okoliša dostigla više od 95 miliona KM od 2005. godine.

Direktor Kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair je istakao da ovo preduzeće nastavlja sa investicijama u najnovija i najbolja tehnološka rješenja koja znače pravi boljitak za Zenicu.

“Danas obilježavamo još jedan važan korak na putu ka ostvarenju našeg cilja, a to je izgradnja dugoročne i održive budućnosti za proizvodnju čelika u ovom gradu koji ima impozantnu industrijsku prošlost. Smanjenje našeg uticaja na okoliš je izuzetno važan dio na tom putu”, rekao je Nair.

Više od 95 posto dimnih plinova, nastalih tokom proizvodnje bit će prečišćeno putem vrećastih filtera, što će rezultirati da emisije prašine budu ispod 10 miligrama po metru kubnom.

“Od Mittala očekujem nastavak ovih aktivnosti i da će insistirati na konkretnom provođenju ovog ugovora, a izvođača radova molim da ovih 15 mjeseci pokuša da smanji na 12 mjeseci, jer nama je vrlo važan svaki dan u smanjenju emisije prašine iz industrijskih agregata”, istakao je gradonačelnik Husejin Smajlović.

Početak realizacije ovog projekta je 19. decembar ove godine, a planirani završetak radova je 15 mjeseci, a realizacija će omogućiti smanjenje emisije prašine, zatim nivo buke u procesu proizvodnje, uz garanciju protoka prečišćenih dimnih plinova. Ovakve sisteme italijanska kompanija “StG Group S.p.A.” već je instalirala na šest industrijskih postojenja u Francuskoj, te po jedan u Rumuniji i Kini, prenosi Indikator.ba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik