Srpska pametna brojila u Slovačkoj

Bez autora
Dec 23 2014

Kompanija Sitel iz Beograda dogovorila je izvoz "pametnih brojila" u Slovačku, jer je u strogoj konkurenciji uspela da ispuni najzahtevnija pravila EU. To je prvi izvozni projekat Sitela, ćerke kompanije Mikroelektronike iz Banja Luke, u zemlje EU. Ova kompanija je, inače, učestvovala i na tenderu EPS-a za ugradnju "pametnih brojila" u Srbiji. Radi se o saradnji sa elektrodistribucijom ZDS u Slovačkoj, koja je u vlasništvu nemačkog E.ON-a, i koja ima jasno definisane zahteve za kvalitet, ali i funkcionalnost proizvoda koje želi da koristi za proces upravljanja strujom, saopšteno je iz Sitela.

Srpska pametna brojila u SlovačkojKompanija Sitel iz Beograda dogovorila je izvoz "pametnih brojila" u Slovačku, jer je u strogoj konkurenciji uspela da ispuni najzahtevnija pravila EU.

To je prvi izvozni projekat Sitela, ćerke kompanije Mikroelektronike iz Banja Luke, u zemlje EU. Ova kompanija je, inače, učestvovala i na tenderu EPS-a za ugradnju "pametnih brojila" u Srbiji.

Radi se o saradnji sa elektrodistribucijom ZDS u Slovačkoj, koja je u vlasništvu nemačkog E.ON-a, i koja ima jasno definisane zahteve za kvalitet, ali i funkcionalnost proizvoda koje želi da koristi za proces upravljanja strujom, saopšteno je iz Sitela.

Ta domaća kompanija učestvovala je sa ostalim zainteresovanim proizvođačima u opsežnim ispitivanjima uređaja u Slovačkoj, a nakon završenog prvog kruga ispitivanja, slovačka distribucija je postavila i dodatne zahteve za vrlo specifične funkcije koje nisu uobičajene i niko od proizvođača ih ne implementira u standardne proizvode.

Došli smo u poziciju da imamo mogućnost da razvijemo nove uređaje na bazi zahteva ZDS-a, što je Mikroelektronika uradila brzo i efikasno, čime se plasirala na listu dobavljača koji imaju pravo da učestvuju na tenderima koje objavi češka elektrodistribucija.

Tender koji su Mikroelektronika i Sitel dobili prvi je na kojem su tražena brojila uz poseban komunikacioni modul koji mogućava veće brzine prenosa informacija, a ponuđen je moderan sistem razvijen u saradnji sa kompanijom Corineks iz Kanade.

Nakon realizovanog pilot projekta, očekujemo da cemo isporučiti veće kolicine ovakvih sistema, navodi se u saopštenju. Mikroelektronika i Sitel istakli su da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva tih kompanija izvoz njihovih sistema za upravljanje potrošnjom električne energije na tržište EU.

Osnovni preduslov da bi se mogao ostvariti ovaj cilj je postizanje strogih evropskih standarda kvaliteta, što se potvrduje mnogobrojnim i opsežnim testiranjima i prestižnim sertifikatima koje poseduju te kompanije, a što ukazuje i da su ti proizvodi apsolutno usklađeni sa evropskim standardima.

Funkcionalni zahtevi za elektronska brojila koja se ugraduju u razvijenim državama EU propisani su različitim standardima i potvrđuju se mnogobrojnim ispitivanjim, a Mikroelektronika razvija i proizvodi uređaje i rešenja upravo na bazi takvih, evropskih zahteva i standarda, navodi se u saopštenju.

Neki od njih su više a neki manje poznati javnosti, ali svi su poznati svim modernim i naprednim distribucijama električne energije u svetu, kao što su standardi DLMS/COSEM, MID i slično.

Proizvodi tih domaćih kompanije mogu da se implementiraju u svim modernim distribucijama u svetu, u istom rangu sa najvećim svetskim proizvodacima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik