TE Stanari: Uspješno realizovan hidrotest kotla

Bez autora
Dec 23 2014

Kotlovsko postrojenje Termoelektrane /TE/ Stanari uspješno je prošlo hidrotest, kao jednu od bitnijih provjera izdržljivosti i ispravnosti ključnih dijelova za proizvodnju električne energije, saopšteno je danas iz EFT grupe. Hidrotest, kojem je podvrgnut kotao TE Stanari, bio je prvo ispitivanje rada integrisanog sistema pod pritiskom, s obzirom na činjenicu da je oprema isporučena u dijelovima i montirana na samom gradilištu. Test je trajao 15,5 časova, a za hidraulično testiranje korišćeno oko 1.000 metara kubnih demineralizovane vode. Provjereno je više od 22.450 varova koji su urađeni tokom montaže. Pod velikim pritiskom od 296 bara provjerena je zaptivenost i mehanička čvrstoća svih dijelova kotla da bi se osigurao bezbjedan i pouzdan rad kotla, a time i čitavog postrojenja.

TE Stanari: Uspješno realizovan hidrotest kotlaKotlovsko postrojenje Termoelektrane /TE/ Stanari uspješno je prošlo hidrotest, kao jednu od bitnijih provjera izdržljivosti i ispravnosti ključnih dijelova za proizvodnju električne energije, saopšteno je danas iz EFT grupe.

Hidrotest, kojem je podvrgnut kotao TE Stanari, bio je prvo ispitivanje rada integrisanog sistema pod pritiskom, s obzirom na činjenicu da je oprema isporučena u dijelovima i montirana na samom gradilištu.

Test je trajao 15,5 časova, a za hidraulično testiranje korišćeno oko 1.000 metara kubnih demineralizovane vode. Provjereno je više od 22.450 varova koji su urađeni tokom montaže.

Pod velikim pritiskom od 296 bara provjerena je zaptivenost i mehanička čvrstoća svih dijelova kotla da bi se osigurao bezbjedan i pouzdan rad kotla, a time i čitavog postrojenja.

Testom su obuhvaćeni svi elementi pod pritiskom, od sistema napajanja vodom do izlaza pare. Hidrotest ili hidraulička proba je dio obavezne tehničke kontrole prema važećim tehničkim normativima u Republici Srpskoj.

Kotlovsko postrojenje će biti konzervirano do puštanja TE Stanari u probni rad, u drugoj polovini 2015. godine.

Naredni koraci u izgradnji TE Stanari su montiranje turbogeneratorskog postrojenja, sistema za dopremanje uglja i pomoćne opreme u kotlovnici, izolacioni radovi na kotlovskim površinama i parovodima, instalacija opreme za regulaciju rada postrojenja, te ostali završni radovi na pomoćnim objektima.

EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari je članica EFT grupe koja se bavi trgovinom i investicijama u energetskom sektoru.

Projekat u Stanarima je najveća investicija u energetski sektor u BiH u posljednje tri decenije.

Ukupna vrijednost investicije za rudnik i termoelektranu iznosi 560 miliona evra, a od 2005. godine do danas u projekte u Stanarima uloženo je 399 miliona evra.

Zaposleno je 277 novih radnika, pa danas u ovom postrojenju radi 566 ljudi.

Sa početkom komercijalnog rada, tokom 2016. godine, predviđa se da će stalno zaposlenih biti više od 900 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik