Za zapošljavanje mladih milion eura

Bez autora
Dec 24 2014

Veće uključivanje mladih i osoba sa invaliditetom na tržište rada, kao i značajnije korišćenje pretpristupnih fondova biće prioriteti Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) u narednoj godini, najavila je direktor te institucije, Vukica Jelić. Ona je kazala da je ZZZ za povećanje zaposlenosti mladih opredijelio milion eura, dok će sa devet miliona biti finansiran program Stručnog osposobljavanja. Što se tiče mladih za narednu godinu se planira novi koncept u radu i pružanju usluga mladima. Biće otvoreni centri za mlade, u kojima će im biti obezbijeđene usluge informisanja, treninzi i obuke, rekla je Jelić na konferenciji za novinare. Ona je dodala da je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u narednoj godini planirana dva miliona EUR i to po 500 hiljada za mjere profesionalne rehabilitacije i subvencije za zarade, a milion eura za grant šeme.

Za zapošljavanje mladih milion euraVeće uključivanje mladih i osoba sa invaliditetom na tržište rada, kao i značajnije korišćenje pretpristupnih fondova biće prioriteti Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) u narednoj godini, najavila je direktor te institucije, Vukica Jelić.

Ona je kazala da je ZZZ za povećanje zaposlenosti mladih opredijelio milion eura, dok će sa devet miliona biti finansiran program Stručnog osposobljavanja.

"Što se tiče mladih za narednu godinu se planira novi koncept u radu i pružanju usluga mladima. Biće otvoreni centri za mlade, u kojima će im biti obezbijeđene usluge informisanja, treninzi i obuke", rekla je Jelić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u narednoj godini planirana dva miliona EUR i to po 500 hiljada za mjere profesionalne rehabilitacije i subvencije za zarade, a milion eura za grant šeme.

Jelić je objasnila da korišćenje pretpristupnih fondova (IPA) obuhvata rad na projektima prekogranične saradnje sa susjednim zemljama i realizaciju Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa 2012-2013, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

"Ukupna vrijednost tog programa je oko 6,5 miliona eura, od čega pomoć EU čini ukupno 5,8 miliona", navela je Jelić.

Ona je kazala da je ZZZ u Operativnom programu prisutan kao korisnik mjera podrške sprovođenju najproduktivnijih mjera tržišta rada za kvalitet i zapošljavanje radne snage, kao i većem zapošljavanju osoba sa invaliditetom i pripadnika RAE populacije.

Jelić je saopštila da je na evidenciji ZZZ na kraju ove godine registrovano 34,7 hiljada nezaposlenih, odnosno nešto ispod 15 odsto, što je na nivou iz istog perioda prošle godine.

"Problem nezaposlenosti postoji i na njemu moramo raditi. Ona zavisi od kretanja u sektoru obrazovanja i privredi, a mi se trudimo da kroz aktivne mjere smanjimo disparitet", rekla je Jelić.

Ona je dodala da su, uprkos krizi, poslodavci oglasili 42,85 hiljada slobodnih radnih mjesta, 15 odsto više nego prošle godine, kao i da se 92 odsto njih odnosilo na sezonske, privremene, povremene i poslove na određeno radno vrijeme.

Jelić je navela da je ove godine izdato 23 hiljade radnih dozvola za strance, uglavnom za sezonske poslove.

"Kada govorimo o kvalifikacionoj strukturi nezaposlenih, osobe sa prvim i drugim stepenom stručne spreme učestvuju sa 18 odsto, dok je nezaposlenih sa diplomom srednje škole 50 odsto. Nezaposlenih sa višom školom je dva odsto, a sa visokim obrazovanjem 30 odsto", kazala je Jelić.

Ona je podsjetila da je i ova godina protekla sa ograničenjima zapošljavanja u državnoj upravi i da je obilježila izrazita borba protiv sive ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik